Koaliční smlouva není víc než zákon. Lidovci chtějí pokračovat dál, říká Bělobrádek

15.06.2016 21:13

Vicepremiér Pavel Bělobrádek v pořadu Devadesátka České televize promluvil o sporu ohledně reorganizace policie. Podle jeho názoru je třeba zklidňovat dnešní až hysterickou situaci. Policisté a státní zástupci by měli mít klid a prostor na to, aby mohli dělat svoji práci. Lidovci prý nestojí o konec koalice.

Koaliční smlouva není víc než zákon. Lidovci chtějí pokračovat dál, říká Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, když ještě byl místopředsedou Sobotkovy vlády

Lidovci prý nestojí o konec koalice. „My k tomu nemáme důvod. My jsme spíše vyzývali ke klidu. Jsem rád, že na Bezpečnostní radě státu nakonec došlo na věcnou debatu.“ Odmítl ovšem prozradit, co se konkrétně dělo na Bezpečnostní radě státu. Odmítl se vyjádřit především k údajnému tvrzení Andreje Babiše, že by mohl být premiérem už zítra. „Já vám nebudu nic potvrzovat, ani vyvracet,“ konstatoval Bělobrádek. Personifikace sporu totiž škodí všem.

Ačkoli má za to, že reforma policie je plně v gesci policejního prezidenta Tomáše Tuhého, kritizuje místopředseda vlády fakt, že o reorganizaci nevěděli nic státní zástupci, kterých se ale celý proces také týká, protože státní zástupci jsou pány trestního řízení, na což možná policisté pozapomněli. V tomto smyslu se vyjádřil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. O reorganizaci prý v podstatě dodnes neví nic ani sám Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle Bělobrádka si budou muset koaliční partneři vše vyříkat, protože mu není jasné, jak by vláda mohla vypadat, kdyby hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu. „Koaliční smlouva zde byla porušována několikrát, a to i ze strany hnutí ANO. Bylo by dobré si sednout a znovu si vysvětlit jednotlivé formulace koaliční smlouvy, co vlastně znamenají,“ konstatoval Bělobrádek. Následně podle této koaliční smlouvy bude možné postupovat dále. Podle předsedy lidovců ale nesmíme zapomínat na to, že koaliční smlouva není silnější než zákon. A zákon praví, že reforma policie je plně v rukou policejního prezidenta a ministra vnitra Milana Chovance.

Jednotliví členové vlády by se měli zamyslet nad tím, kde došlo k chybám v připravované reorganizaci policie, a odstranit je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…