Kobra zatím obvinila 82 lidí, zabránila únikům za 1,7 mld.Kč

05.03.2015 11:57

Speciální útvar Kobra za devět měsíců fungování zabránil daňovým únikům za 1,7 miliardy korun. Kriminalisté zatím řešili 21 případů, z toho zahájili 11 trestních řízení, při nichž bylo obviněno 82 osob. Tři kauzy se už dostaly k soudu. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Speciální útvar, složený z policistů, celníků a specialistů finanční správy, by se podle něj měl rozšířit do krajů, aby pokryl celé Česko.

Kobra zatím obvinila 82 lidí, zabránila únikům za 1,7 mld.Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

Speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům funguje od poloviny loňského června. Její činnost dnes s Chovancem vyhodnotil třeba policejní prezident Tomáš Tuhý, premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr financí Andrej Babiš. Všichni se shodli na tom, že jde o dobře fungující projekt. "Nabouráváme se do dlouhodobě budovaných podvodných systémů v daňových podvodech. Jsme na počátku cesty," uvedl Babiš. Podle něj stát na základě statistik EU přichází o 22 procent nezaplacené DPH, což bylo v roce 2012 asi 3,2 miliardy eur.
   
Tým Kobra nyní má asi 60 lidí. Podle Tuhého by útvar mělo v budoucnosti posílit zhruba 150 lidí, kteří by měli k policii přijít v příštích čtyřech letech, kdy sbor plánuje nabrat 4000 členů. V současnosti u policie slouží zhruba 40.000 lidí. "Dohodli jsme se na tom, že vytvoříme podmínky, aby Kobra plnohodnotně fungovala ve všech krajských útvarech policie," řekl po schůzce Tuhý.

Nový společný objekt útvar podle Chovance nepotřebuje. "Ta cesta, kterou chceme dál jít, je rozšiřování do krajů. Ideálem je, aby se krajské aktivity rozšířily do celé republiky," dodal Chovanec.

Částka 1,7 miliardy korun, kterou Kobra zachránila, jsou podle generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka "reálné" peníze, které podařilo pro stát zachránit. Meziroční srovnání neměl k dispozici.
 
Zástupci Kobry dosud informovali o případech, které se týkaly fiktivních obchodů s reklamou, pohonnými hmotami, textilem, stroji, stavebními pracemi ale také třeba s toaletním papírem, cigaretami nebo tabákem.
    
Zatím nejrozsáhlejší zásah útvar udělal na počátku letošního února na Kladensku, kde bylo zatčeno 29 lidí v souvislosti s údajným krácením daně na Kladensku na zhruba 300 milionů korun. Mezi obviněnými je údajně také kladenský podnikatel Ivan Štípek, který podle informací Lidových novin vytvořil v předchozích letech síť fiktivních firem.
    
Inspirací pro vznik speciálního útvaru bylo Slovensko, kde pracuje tým se stejným názvem od roku 2012. "Měla prokazatelné výsledky a můžeme konstatovat i český tým má velmi záslužné a konkrétní výsledky," podotkl Sobotka. Podle něj speciální útvar plní jeden z cílů vlády, kterým je právě boj proti daňovým únikům.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …