Kocáb, Bursík a Urban sepsali protiputinovskou petici. Podívejte se, kdo všechno ji podepsal

19.09.2014 20:25

Poslední výroky vrcholných českých politiků ohledně ukrajinské krize vybudily exministra životního prostředí Martina Bursíka, bývalého předsedu Komise ČSFR pro odsun sovětských vojsk Michaela Kocába a novináře Jana Urbana k sepsání petice.

Kocáb, Bursík a Urban sepsali protiputinovskou petici. Podívejte se, kdo všechno ji podepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

V ní se distancují od slov prezidenta Miloše Zemana, který zpochybnil přítomnost ruských vojenských sil na Ukrajině slovy: „Beru vážně prohlášení ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou.”

Mimo jiné také nesouhlasí s politiky, kteří problematizují účinnost hospodářských sankcí. „Jakkoli přišly pozdě a odtržení Krymu nezabránily, jsou nejvýznamnějším aktem zásadního nesouhlasu s postupem Ruska proti svrchovanosti Ukrajiny, na kterém se země sdružené v EU a NATO dohodly,“ upozorňují autoři petice.

Podle nich je alternativou sankcí buď otevřené mnichovanství, nebo širší vojenský konflikt, který si nikdo rozumný nepřeje.

„Zpochybňování sankcí je buď projevem lhostejnosti vůči vlastní budoucnosti, nebo krátkodeché vychytralosti, či dokonce změny zahraničně politické orientace České republiky. S takovým postojem vyjadřujeme kategorický nesouhlas,“ uvádí se v petici. Dosud ji podepsalo 677 lidí, jsou mezi nimi například bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, herec a scénárista Zdeněk Svěrák, zpěvák Jaroslav Hutka, Natálie Kocábová, Lejla Abbásová a některé další známé osobnosti.

  • Petice k podepsání ZDE

  • Opačná petice na podporu Vladimira Putina ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…