Kočner zproštěn obžaloby? To nemá logiku... Veřejnoprávní novináři ve studiu ČT. A bylo zle

03.09.2020 20:16

Lidé, kteří podle obžaloby stáli za vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, byli zproštěni viny. Minimálně do doby, než se k případu vrátí odvolací soud. Šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Petr Šabata ve čtvrtečním pořadu Interview na ČT24 hovořil o tom, proč rozsudek nad Marianem Kočnerem a jeho pobočnicí Alenou Zsuzsovou vyvolává bouře u veřejnosti a jak se s případem vypořádává prokuratura. „V celém dokazování se neobjevil žádný jiný možný objednavatel, než jsou Kočner a Zsuzsová, ale tito dva lidé jsou nevinní. Nemá to logiku,“ kroutil hlavou novinář.

Kočner zproštěn obžaloby? To nemá logiku... Veřejnoprávní novináři ve studiu ČT. A bylo zle
Foto: Facebook
Popisek: Zavražděný novinář Ján Kuciak

„Šok plyne z toho, že očekávání byla úplně jiná,“ komentuje Šabata úvodem šokující verdikt v kauze Kuciak, že Kočnar je nevinen. „Informací o procesu byla spousta a vše směřovalo k tomu, že budou odsouzeni nejen vykonavatelé vraždy, ale i objednavatelé,“ krčil stejně překvapeně novinář rameny.

Z odůvodnění je zatím patrné, že hlavním problémem mohly být chybějící přímé důkazy. Největším problémem je zde podle Šabaty skutečně prokázání skutečného objednavatele: „Pouze u devíti z deseti případů vraždy se podaří usvědčit vykonavatele. Přímý důkaz proti Kočnerovi a Zsuzsové nebyl žádný...,“ uvedl s tím, že existoval jistý kruh důkazů nepřímých, o kterých si prokuratura myslela, že se uzavírá a je velmi těsný. Zmínil informace ze slovenských médií o tom, že dvěma soudcům ze tří se to však tak nezdálo.

Anketa

Je Česká republika dobře řízenou a vedenou zemí? (Ptáme se od 2.9.2020)

61%
39%
hlasovalo: 13187 lidí
Jak silné jsou podle Šabaty důkazy prokuratury? „V průběhu dokazování se informace z aplikace Threema, přes kterou komunikoval Kočner se Zsuzsovou, dostala ven spousta šokujících informací. Odpovídalo to mafii. Pokud jde o důkazní prostředek, tak tyto odposlechy nehrály až tak velkou roli, byly tam pádnější nepřímé důkazy. Nejpádnější byla výpověď jednoho z vykonavatelů, který sám mluvil o tom, že si Kočner se Zsuzsovou vraždu objednali, v této části jeho výpovědi mu soud však neuvěřil,“ uvedl novinář.

Dosáhnout v těchto kauzách trestní spravedlnosti je podle Šabaty někdy složité. Většina slovenské veřejnosti je podle něj toho názoru, že rozhodování soudu mohlo být zákonné, ale nemuselo být spravedlivé. „Je zde určitá distance mezi hodnocením důkazů a postupem podle zákona. Nejsou žádné pochybnosti o tom, že by ta trojice soudců, nebo kdokoliv z nich, měla jiný motiv než zákon, paragrafy a důkazy,“ podotkl Šabata.

Nyní si právníci a veřejnost počkají na písemné zdůvodnění rozsudku, které má trvat několik týdnů. „Nikdo ale nepochybuje o tom, že to nebyla vražda bez objednávky. V celém dokazování se neobjevil žádný jiný možný objednavatel, než jsou Kočner a Zsuzsová, ale tito dva lidé jsou nevinní. Logiku to nemá,“ dodal šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Petr Šabata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …