Kocourkův milionový odklon poletuje mezi žalobci. Nikdo ho nechce, rozhodne Bradáčová

17.08.2013 11:41

Středočeští krajští státní zástupci ani jejich kolegové z Prahy nechtějí dozorovat kauzu někdejšího ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka. Jejich spor tak bude muset rozhodnout Vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou.

Kocourkův milionový odklon poletuje mezi žalobci. Nikdo ho nechce, rozhodne Bradáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Kocourek a jeho matka jsou podezřelí z poškození věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při politikově rozvodu.

„My jsme věc postoupili městskému státnímu zastupitelství ke společnému řízení v té věci, jak oni vyšetřovali původ majetku pana Kocourka," řekla žalobkyně Krajského státního zastupitelství v Praze Tamara Kaiserová. Podle ní by se mělo řízení, které vede protikorupční policie pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze, s tímto případem spojit. S tím ale městští žalobci nesouhlasí, a proto se podle své mluvčí Štěpánky Zenklové obrátili na nadřízené vrchní státní zastupitelství. Rozhodnutí by mohlo padnout zhruba do měsíce.

Kocourka a jeho matku obvinili policisté loni v květnu z poškození věřitele, letos v květnu ale Kaiserová stíhání zrušila. Žalobkyně případ policistům vrátila například kvůli ověření, zda nebylo nutné získat souhlas se stíháním Kocourka a jeho matky Jindřišky od Kocourkovy exmanželky Olgy.

Možná korupce

Kvůli „odklonění" milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie. Detektivové se zabývají samotným původem peněz, zatím případ stále prověřují.

Kauza, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, začala odhalením, že ministrova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments. Týden po uzavření smlouvy se na jejím účtu objevily dluhopisy firmy v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci řekl, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také „historické rodinné prostředky". Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy Key Investments.

Exministrova bývalá manželka na něho podala také žalobu. Domáhala se poloviny z 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Nakonec však žalobu vzala zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…