Kohout ani Fischer za Zemanovce kandidovat nebudou. Pecina by přijal

13.08.2013 18:31

Strana práv občanů – Zemanovci má ve čtvrtek na programu debatu nad jmény nynějších ministrů vlády Jiřího Rusnoka. Hodlají poté oslovit některé z nich, zda by nezvážili kandidaturu za SPOZ v příštích volbách. Někteří ministři kandidaturu už nyní odmítají, jiní by ji zvážili či přijali.

Kohout ani Fischer za Zemanovce kandidovat nebudou. Pecina by přijal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Například ministr financí Jan Fischer kandidaturu do sněmovních voleb odmítá. "Žádná z politických stran se mnou nejedná o místě na volební kandidátce, a pokud bude moje další působení ve veřejné sféře, tak pouze v pozici odborníka a profesionála, nikoli pod praporem politické strany," prohlásil.

Podobně je proti i ministr zahraničí Jan Kohout, který si kvůli nynější vládě pozastavil členství v ČSSD. "Nemám v úmyslu kandidovat do Poslanecké sněmovny za žádný politický subjekt," říká jednoznačně. Nabídku dopředu odmítá i ministr školství Dalibor Štys.

Někteří ministři se však ke kandidatuře za SPOZ staví kladně. Například šéf resortu vnitra Martin Pecina by nabídku přijal, pokud by mu ji vedení nabídlo. Jak připomněl, rozhodne se ve čtvrtek.

Váhavě se k možné kandidatuře staví ministr zemědělství Miroslav Toman. Zatím prý nabídku neobdržel, ale pokud by se tak stalo, zvážil by ji jako "každou jinou nabídku". Podobně nabídku dopředu neodmítá ani ministr pro místní rozvoj František Lukl, který je stále i starostou Kyjova.

"Pro mě je nejpodstatnější zdárné splnění ministerské mise a realizace aktuálních úkolů, které se týkají EU fondů - smysluplné dočerpání těch stávajících a nastavení nového programového období. Pokud bych viděl, že mi zbývá čas na kampaň, pak teprve mohu uvažovat o možné kandidatuře. Pak bych debatoval o tom, zdali se protneme programově či personálně. V tuto chvíli tak nemohu kladně odpovědět na podanou nabídku. Debatu ale neodmítám,“ uvedl Lukl.

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček se takovou možností zatím ani nezabýval, stejně tak šéf resortu kultury Jiří Balvín. Nabídku neočekává premiér Jiří Rusnok ani ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která podle svých slov dává spíše přednost ČSSD a kandidatuře v okresu Louny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…