Kolaliční partneři nás podrazili. Babiš v ČT vysvětloval, proč má ANO problémy v regionech

06.11.2015 19:51

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá ochranku. Kvůli boji s hazardem jsou prý ohroženi on i jeho rodina. V pátečním Interview ČT24 vysvětloval, proč ji potřebuje, ale nejen to. Pár slov padlo také na adresu problémů hnutí ANO v Praze a v Brně. Za potíže ve městech prý nemůže ANO, ale jeho koaliční partneři. V Praze je navíc problém s mediálně chybující primátorkou Krnáčovou a Matějem Stropnickým. Zachránit to má jeho otec Martin Stropnický.

Kolaliční partneři nás podrazili. Babiš v ČT vysvětloval, proč má ANO problémy v regionech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

„Uvažoval jsem o tom už delší dobu... V minulosti se staly případy, kdy jsem byl v ohrožení života,“ poznamenal majitel Agrofertu. Nechápe prý, proč se z jeho žádosti dělá takové drama, on sám se tím prý rozhodně nepokouší získat body. Je sice pravda, že jeho rodina má soukromou ochranku, ale ta státní je prý profesionálnější.  

Penzisté dostanou přidány skoro tři koruny na den

Pár slov padlo také na adresu penzijní reformy. Lidé si budou moci odepsat z daní až 24 tisíc ročně na důchod. „My musíme trochu lidi vychovávat, aby byli zodpovědnější,“ poznamenal host s tím, že lidé by si měli půjčovat jen tak, aby následně mohli své závazky splatit. Vláda prý ale myslí i na současné důchodce a chce jim jednorázově přidat dvě koruny a sedmdesát haléřů na den, čili tisíc korun na rok. Senioři by si rozhodně zasloužili více, ale musíme mít na paměti i možnosti české ekonomiky.

Proti Kleslové vedli kampaň, ona nic neudělala, míní Babiš

Následně se ministr vyjádřil i k problémům hnutí ANO v regionech. Konstatoval, že ANO v komunálních volbách postavilo devět tisíc kandidátů a problémy jsou jen v menším množství měst. Tam, kde se koalice opravdu rozpadly, to nebyla vina Babišova ANO. Podrazili nás koaliční partneři,“ vyjádřil svůj názor politik. Konkrétně v Brně si prý ANO vybralo špatného kandidáta, pana Kratochvíla, který se podle ministra financí choval nepřijatelně. Je prý navíc napojen na lidovce.

„A co v Praze?“ ptala se moderátorka. „V Praze to byl problém v našem klubu... Já jsem apeloval na to, aby se náš klub sjednotil,“ doplnil zakladatel hnutí ANO. Za nepřijatelnou ale označuje další spolupráci s Matějem Stropnickým ze Strany zelených. Odmítá i případnou spolupráci s TOP 09. „TOP 09 byl náš hlavní soupeř a teď by to byl podraz na voliče,“ pokračoval ve vykreslení situace. I problémy v Praze prý ukazují, že hnutí ANO je demokratické a nepodléhá absolutní vůli Andreje Babiše, jak tvrdí mnozí zlí jazykové.

Ačkoli Babiš považuje za nepřijatelnou spolupráci s Matějem Stropnickým, byl by rád, kdyby ANO v Praze vedl současný ministr obrany Martin Stropnický. A proč ne primátorka Krnáčová? Má prý dost práce s vedením města. Moderátorka proto chtěla slyšet, zda měl Babiš šťastnou ruku, když vybral za primátorku právě ji. „To se nedá tak úplně říct,“ uhýbal odpovědi šéf hnutí s tím, že primátorka bohužel udělala některé chyby v komunikaci s veřejností a komunikace navenek je v politice klíčová.

Ve druhé polovině pořadu se ministr financí zastal Radmily Kleslové. „Proti ní byla vedena kampaň, všichni novináři rozebírali Kleslovou, přitom ona nic neudělala. Samozřejmě udělala chybu, že neodešla z těch pozic ve firmách, když se stala místopředsedkyní hnutí,“ shrnul svůj pohled. Její kauza prý stranu poškozovala, proto odstoupila. „Ale lidé ji zvolili v Praze 10, kde je starostkou, a tam to funguje dobře, ale od rána do večera proti ní byla vedena kampaň,“ zopakoval.

Nakonec došlo také na spor o Generální inspekci bezpečnostních sborů. S tou podle Babiše byly problémy už od počátku, protože se zrodila z vůle někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), aby mohl ovládat vnitro. Tak to alespoň vidí majitel Agrofertu.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…