Kolega z branže vytáhl na soudce Baxu, proč zaútočil na Zemana. Jde prý o funkci po Rychetském, kam jej prezident odmítl jmenovat

22.01.2019 16:53

Někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa vyvolal značnou pozornost prohlášením, že prezident Zeman posílal za soudci své podřízené a vzkazoval strážcům spravedlnosti, jak by si přál, aby dopadl ten či onen soudní spor. Proti Baxovi se postavil právník Zdeněk Koudelka, který se prezidenta rázně zastal a vyčetl Baxovi jeho minulost. Sáhl ke srovnání Baxova chování s obdobím nacistického Protektorátu Čechy a Morava.

Kolega z branže vytáhl na soudce Baxu, proč zaútočil na Zemana. Jde prý o funkci po Rychetském, kam jej prezident odmítl jmenovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N prohlásil, že zažil tři prezidenty – Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. A jen poslední jmenovaný přišel s pokusy o ovlivňování soudců, což se Baxovi jeví jako zcela nepřijatelné.

Koudelka však v textu pro MF Dnes poznamenal, že nechuť vůči Zemanovi získal Baxa z jiného důvodu. Prý se to stalo tehdy, když Baxa zjistil, že pravděpodobně nezasedne na Ústavním soudu ČR. „Je s podivem, že se Baxa neohradil hned, ale vystoupil, až je zřejmé, že jej prezident předsedou Ústavního soudu nejmenuje,“ napsal Koudelka.

Přitom prý tentýž Baxa mezi lety 1999 až 2002 narušoval rovnováhu mezi jednotlivými pilíři státní moci, když byl jako soudce působící v Plzni zároveň náměstkem ministra spravedlnosti. „Přestože ústava zakazuje soudcům funkce ve veřejné správě, kam patří i ministerstva,“ zdůraznil Koudelka. Připustil však, že v té době Baxa nesoudil. Předseda Krajského soudu v Plzni Jiří Šilhavý tehdy podal na Baxu kárnou žalobu, ale netrvalo dlouho a byl odvolán ze svého postu tehdejším ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem.  

Ale to stále nebylo všechno. Baxův příběh tím podle Koudelky neskončil. Baxa se nechal přeložit na Vrchní soud v Praze, a ačkoli tam fakticky vůbec nepůsobil, stal se díky této pozici v roce 2003 předsedou Nejvyššího správního soudu.

Koudelka při této příležitosti zavzpomínal na dobu tzv. druhé republiky a nacistického protektorátu Čechy a Morava. Baxa prý navazuje na neblahou tradici z těchto dob. „Tehdy se stal předseda Nejvyššího správního soudu Emil Hácha prezidentem a předseda Ústavního soudu Jaroslav Krejčí ministrem spravedlnosti a premiérem,“ napsal Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…