Kolegové z SPD se za něj prý stydí. O Lubomíru Volném to naznačil poslanec ČSSD. A řekl ještě něco

15.02.2019 15:45

Kauza „Pojď ven“ se dostává do dalšího dějství. Členové mandátového a imunitního výboru mají na stole tři návrhy na zahájení disciplinárního řízení. Týkat se mají poslanců Lubomíra Volného (SPD), Jana Birkeho (ČSSD) a Mikuláše Ferjenčíka (Piráti). Důvod je únorová hádka při jednání Poslanecké sněmovny o návrhu cizineckého zákona. Informaci deníku Právo zveřejnil server Novinky.cz.

Kolegové z SPD se za něj prý stydí. O Lubomíru Volném to naznačil poslanec ČSSD. A řekl ještě něco
Foto: repro/ČT
Popisek: Lubomír Volný

Hádce předcházelo vyjádření Volného, v němž obvinil některé poslance z „vítačství“ a podporování nelegální migrace a označil je za bezpečnostní riziko. To pořádně namíchlo Birkeho, který na Volného začal z lavice vykřikovat, ať nehuláká a nepokřikuje. Proto jej následně rozpálený Volný vyzval, ať s ním jde ven a vyřeší to tam. Členové klubů TOP 09, STAN a Lidovců takové chování na půdě Parlamentu netolerují a podali výboru podnět.

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) uvedla, že je naprosto nepřijatelné, aby jeden poslanec vyhrožoval druhému. „Nejde ani tak o potrestání, ale o to, aby se chováním poslance SPD výbor zabýval. A to proto, aby se to již nikdy v Poslanecké sněmovně neopakovalo,“ uvedla.

K zahájení řízení proti Birkemu a Ferjenčíkovi podněty podali okamurovci. To ale Birkemu přijde absurdní, když se již za své chování omluvil. „Omluvil jsem se, ale dobrá, počkám si na jednání. Jediné, co jsem ochoten přijmout za své jednání, je trest smrti,“ řekl v nadsázce a dodal, že někteří členové klubu SPD se mu potají za chování Volného naopak omlouvali.

Ani Ferjenčík si není vědom ničeho, co by návrh okamurovců na zahájení disciplinárního řízení podporovalo, když se přece hádky nijak slovně neúčastnil. Mandátový a imunitní výbor může v disciplinárním řízení uložit buď povinnost omluvy, nebo uložit pokutu do výše jednoho poslaneckého platu, který činí 82 400 korun hrubého. V případě odvolání „postiženého“ o trestu rozhoduje celá Poslanecká sněmovna.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…