Kolem Babišova auditu se prý v Praze děly věci. Na zvěřejnění tlačila hlavně Marvanová

05.12.2019 21:56

Pražská koalice by sice chtěla zveřejnit audit o střetu zájmů Andreje Babiše, ale nakonec tak na radu právníků neučinila. Debata se ale kvůli tomu velmi vyostřila, když primátor Zdeněk Hřib změnil názor a navrhl audit nezveřejňovat. To se nelíbilo Haně Kordové Marvanové za Spojené síly pro Prahu, která „přišla kvůli tomu, aby podpořila stanovisko Pirátů na zveřejnění“. Debata se nakonec protáhla na několik hodin.

Kolem Babišova auditu se prý v Praze děly věci. Na zvěřejnění tlačila hlavně Marvanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Na pražský magistrát audit dorazil proto, že část prověřovaných dotací putovala přes dotační program hlavního města. Brusel audit poslal spolu s dopisem, kde žádá o diskrétní zacházení až do ukončení řízení.

Přesto primátor Zdeněk Hřib plánoval audit zveřejnit a podpořit ho v tom chtěli i zástupci Spojených sil pro Prahu, jež tvoří hlavně TOP 09 a STAN. „Přijela jsem podpořit stanovisko Pirátů, ale nakonec je všechno jinak,“ posteskla si Hana Kordová Marvanová, jak informuje týdeník Respekt. 

Hřib se totiž nakonec na radu právní kanceláře Frank Bold rozhodl audit nezveřejňovat. „Správný postup je takový, že musí nejdřív proběhnout konzultace s orgánem, který je původcem dokumentu,“ komentoval rozhodnutí Hřib a dodal, že je stále přesvědčen, že zveřejnění auditu je ve prospěch české společnosti.

Hřiba podpořil i lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský. „Pokud chceme po Andreji Babišovi, aby respektoval hodnoty a pravidla Evropské unie, tak musíme pravidla a hodnoty respektovat také,“ uvedl, že budou respektovat nařízení Bruselu o důvěrnosti auditu.  

Marvanová ale trvala na svém a požadovala zveřejnění auditu. Evropská pravidla totiž podle ní připouštějí jako legitimní důvod, když je prokázán veřejný zájem.

Druhý spor nastal kvůli tomu, že kromě Hřiba a taktéž piráta Adama Zábranského neměli ostatní radní audit k dispozici. „Po debatě na radě jsme se dohodli, že členové rady a případně i zastupitelé, kteří o to požádají, mají právo auditní zprávu obdržet,“ uvedla Marvanová.

Zábranský poté shrnul závěry auditu v intencích toho, jak o něm informují média. „Audit v podstatě potvrdil ten původní. Potvrdil, že byl porušován zákon o střetu zájmů, že Andrej Babiš měl vliv na fungování Agrofertu a podílel se na dotační politice státu, a že konstrukce svěřenských fondů byla naprosto účelová, aby zákon obešel,“ uvedl Zábranský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…