Kolem Babišovy firmy je živo. Jde o prodej pozemků státu

14.01.2016 20:30

Teď nejde o vyšetřování padesátimilionové dotace na výstavbu opulentního a drahého wellness komplexu Čapí hnízdo, ale o prodej půdy na výstavbu silničního obchvatu.

Kolem Babišovy firmy je živo. Jde o prodej pozemků státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Společnost Imoba, patřící do Babišova impéria, prodala státu pozemky u Olbramovic na Benešovsku za osminásobek ceny stanovené znalcem. Půdu, na které má vyrůst obchvat, vykupuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Zvýšení cen prosadilo v roce 2014 ministerstvo dopravy vedené Babišem vybraným Antonínem Prachařem.

„Jestliže vlastník prodá pozemek do šedesáti dnů, bude cena stanovená znalcem násobena osmkrát. Když dojde k prodeji ve lhůtě 75 dní, cena se navýší na čtyřnásobek a v případě prodeje do 90 dní na dvojnásobek. Ve výjimečných případech pak lze se schválením ministra dopravy nabídnout až šestnáctinásobek ceny,“ vysvětloval po přijetí změny zákonné úpravy nové podmínky ministr a dobrý známý Babiše Prachař. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz návrh na ministerstvu prošel, přestože s ním nesouhlasil například tehdejší vedoucí legislativců Jakub Kopřiva, kterého Prachař později odvolal. Zhruba po čtvrt roce jej pak vzal zpět do úřadu Prachařův nástupce Dan Ťok.

Metr čtvereční pole pro silniční obchvat Olbramovic se v době, kdy Babiš pozemky kupoval, prodával za 60 korun. Letos v lednu Imoba a další vlastníci prodali pozemky za 231 korun za metr čtvereční. V pondělí o tom informovala Česká televize.

Babiš o novele v Poslanecké sněmovně nehlasoval. Na vládě s ní ale souhlasilo všech patnáct přítomných ministrů a Babiš střet zájmů v této záležitosti nenahlásil. Podle něj totiž o střet zájmů nešlo, jelikož ve statutárních orgánech firmy nefiguroval. Jenže členem představenstva Imoby je jeho družka Monika Babišová.

„Celá konstrukce, že k navýšení cen došlo kvůli Agrofertu, je nesmysl. Zákon 416, tak jak byl, umožňoval pouze dvojnásobek ceny znaleckého posudku, který je podle bonity a je v rozsahu v České republice od 5 do 30 korun za metr čtvereční. Dříve se zemědělská půda před účinností zákona 416 prodávala za cca 100 korun za metr čtvereční,“ vysvětluje dnes Prachař. Cílem bylo podle něj narovnat ceny a možnost začít stavět, protože za 20 korun za metr čtvereční by nikdo pozemek neprodal. Nejen soukromí vlastníci, ale i města a obce.

Šlo o narovnání ceny, uvádí Prachař

Protože stavba vede přes různé katastry a jejich cena je různá podle bonity, je podle Prachaře v zákoně až šestnáctinásobek ceny. „V kompetenci ŘSD je nabízet osminásobek a ve zvláštních případech, aby se zabránilo nespravedlnosti, kdy za jeden pozemek na dvou katastrech bude jiná cena, ministerstvo dopravy mohlo na základě žádosti udělit výjimku z násobku,“ pokračuje Prachař. Podle něj bohužel tuto směrnici nový ministr bez náhrady zrušil a nyní chce zakotvit jen osminásobný fix. „To ale bude znamenat, že za stejnou půdu pro stejné užití dostanou různí vlastníci různé plnění. Zásadně odmítám jakékoliv spekulace o vlivu kohokoliv na cenu pozemků, vyjma zájmu rychle zahájit výstavbu a efektivně využít finančních prostředků státu a EU,“ ohrazuje se vůči možným spekulacím o střetu zájmů Prachař.

Nikdy ho prý nezajímalo, kdo vlastní jaký pozemek, a systém nastavil pro všechny stejně bez rozdílu. „Důkazem, že je funkční, je vykoupení 45 procent pozemků na stavbu dálnice D1, úseku 136 Říkovice–Přerov,“ popisuje událost z regionu, kde má trvalé bydliště a kde vlastnil dopravní firmu.

Podezření, že takto nastavený systém není solidární vůči všem majitelům pozemků, ale Prachař nevyvrátil. Existuje totiž mnoho vlastníků, kteří šanci prodat pozemek za takto nastavených parametrů neměli. A ti se nyní mohou pokusit obrátit na soudy, aby si vymohli za odkup vlastních pozemků více. A není vyloučeno, že uspějí.

Imoba koupila zemědělskou usedlost u Olbramovic v roce 2006. Za pozemky pro obchvat podle zatím nezveřejněné smlouvy firma inkasovala od ŘSD téměř 3,75 milionu korun, uvedla Česká televize.

Imoba, respektive Agrofert, k celé věci pro ParlamentníListy.cz slovy tiskového mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky uvedla následující: "S prodejem zmíněných pozemků státu jsme nijak nekalkulovali. Jde o věc, před kterou jsme byli ze strany státních orgánů postaveni. Naše společnost byla oslovena Ředitelstvím silnic a dálnic ČR ve věci výkupu našich pozemků pro plánovanou přeložku silnice I/3 na podzim 2013, tedy před vstupem pana Andreje Babiše do vládní funkce. Již tehdy jsme jasně deklarovali, že proti prodeji nic nenamítáme a byli jsme připraveni pozemky prodat za tehdejší výkupní ceny. Projednávání Vámi zmiňovaného zákona jsme vůbec nebrali do úvahy a s nikým o tom nejednali. Byli jsme připraveni pozemky prodat za původní výkupní cenu platnou před přijetím zákona. Pokud je nám známo, cílem tohoto nového legislativního předpisu mělo být urychlení výstavby dopravní infrastruktury v celé České republice a zákon byl připravován Ministerstvem dopravy roky před příchodem ministra za hnutí ANO do resortu dopravy. Skutečnost, že se zmiňovaná legislativa dotýká v jednom místě i našich pozemků, je zcela náhodná. Jsme si naprosto jistí, že s faktem, že zákon dopadne i na naše pozemky v trase přeložky silnice I/3, nikdo při projednávání zákona nepočítal. Ani pan Andrej Babiš, ani tehdejší ministr dopravy pan Antonín Prachař, ani naše společnost, ani nikdo jiný. Je absurdní myslet si opak. Aby byly vyloučeny veškeré pochybnosti, naše Nadace Agrofert o očekávanou částku z výkupu pozemků navýšila svůj rozpočet a věnovala tyto peníze již v loňském roce na dobročinné účely, konkrétně 22 domácím hospicům v celé České republice."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…