Kolem Pirátů už krouží lobbisté. Včetně známých firem

06.11.2017 22:29

Ještě se ve sněmovně pořádně ani rozkoukali a už na poslance Pirátů prší nabídky spolupráce a odborné pomoci ze strany bývalých poslanců i řady lobbistů, jaké zákony je třeba odhlasovat. Nabídku spolupráce v komunálních či senátních volbách na podzim 2018 dostali například od Zelených, TOP 09 i Žít Brno.

Kolem Pirátů už krouží lobbisté. Včetně známých firem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Píšou o tom sami členové Pirátské strany v evidenci lobbistických kontaktů, kterou vedou na internetu. Například za olomouckým poslancem Vojtěchem Pikalem přišla bývalá poslankyně Věcí veřejných, expředsedkyně LIDEM a Řádu národa Dagmar Navrátilová, informuje server Novinky.cz.

Dagmar Navrátilová prý nabídla své služby a znalosti v oblasti asistence, koučingu či politického poradce. „Popsali jsme si svoje politické historie. Sdělil jsem, že výběrová řízení budeme dělat otevřeně a pozice se ještě ladí,“ napsal poslanec.

Podobnou pomoc těsně před volbami nabídl kandidátovi Ivo Vašíčkovi bývalý poslanec ODS Michal Doktor. Rady ohledně fungování ve sněmovně chce poskytnout poslanci Janu Pošvářovi zase syn exposlance za ODS Jaroslava Krupky Jiří.

Jiné skupiny se už nyní snaží ovlivnit, jak budou pirátští poslanci ve sněmovně hlasovat. Za poslancem Lukášem Bartoněm tak přišli zástupci organizace Rekonstrukce státu. „Bavili jsme se o jejich historii a možnostech prosazování protikorupčních zákonů. Máme podobný pohled na protikorupční opatření. Lobbisté z Rekonstrukce přislíbili konzultace návrhů nejen zákonů, ale i našich vnitřních pravidel,“ napsal Bartoň.

Adam Komenda, který odešel v říjnu od lidovců a stal se členem krajského sdružení Pirátů v Ústeckém kraji, zase napsal kolegům o svém kontaktu se Stanislavem Kostihou, předsedou spolku Logos sdružujícího věřící z řad homosexuální komunity. „Kostiha mi předal kontakt na lidi z Koalice pro manželství, jde o koalici organizací, které prosazují manželství pro stejnopohlavní páry,“ uvedl Komenda.

S Piráty chtěl jednat i analytik nevládní organizace Evropské hodnoty Jakub Janda, toho však strana prozatím odmítla. Informoval o tom poslanec Mikuláš Peksa.

Žádaní jsou Piráti mezi ostatními stranami kvůli komunálním a senátním volbám v příštím roce.

V Brně krouží kolem Pirátů Žít Brno, které by rádo pokračovalo ve spolupráci s Piráty i příští rok. Svým kolegům to napsal v evidenci neúspěšný kandidát do sněmovny Ondřej Kotas.

Piráti jsou jedinou stranou, která si evidenci lobbistických kontaktů vede. I ta má však své mezery. Předseda Pirátů Ivan Bartoš Právu přiznal, že kvůli nedostatku času leckdy píše o svých schůzkách se zpožděním i několika dnů. „Schůzky zapisuji podle důležitosti. Když za mnou jde nějaká exponovaná osoba, tak o schůzce napíšu raději hned,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…