Kolik bere prezident Zeman či ombudsmanka Šabatová? Podívejte se, co dostávají z našich daní

01.04.2016 9:52

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek vyrazil na další návštěvu Královéhradeckého kraje. V třebechovických slévárnách a strojírnách se mimo jiné zajímal i o platy zdejších zaměstnanců. Ke mzdě na úrovni 27 tisíc korun se při debatě s hlavou státu přihlásilo 7 lidí ze 130 přítomných. Věděli, kolik bere hlava státu? Pokud ne, páteční MF Dnes to prozradila. Hlava státu si přijde na 422 tisíc měsíčně. A s tímto vysokým platem není ve státní správě sám.

Kolik bere prezident Zeman či ombudsmanka Šabatová? Podívejte se, co dostávají z našich daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Miloš Zeman získá na platu a náhradách měsíčně 422 tisíc korun, zatímco (guvernér ČNB Miroslav) Singer má plat 428 tisíc korun,“ píše deník. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček k tomu ovšem obratem dodává, že třetinu svého platu posílá prezident dětem z Klokánků a dalším organizacím.

Třetí v pořadí za guvernérem ČNB a prezidentem republiky skončili čeští europoslanci. I s náhradami si obyčejný europoslanec přijde na 337 tisíc korun. Ale je třeba mít na paměti, že takový europoslanec má mnohem vyšší životní náklady než guvernér Singer a prezident Zeman v Praze. Čtvrtý v pořadí podle výše platů skončil předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský s 253 tisíci korunami.

Stojí za pozornost, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) obsadil až sedmou příčku se 198 tisíci. Vyšší plat mají např. předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Za Sobotkou pak končí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle deníku si přijde na 189 tisíc korun.

Není ovšem bez zajímavosti, že nadstandardní platy dostávají nejen politici, ale i klasičtí státní úředníci. Kupříkladu ombudsmanka Anna Šabatová si přijde na necelých 163 tisíc korun měsíčně, předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dostává 142 tisíc měsíčně. Šéf České obchodní inspekce Mojmír Bezecný se každý měsíc může těšit na částku přesahující 98 tisíc korun.   

Nesmíme však zapomínat, že každý takovýto plat, a to i plat politika, je spjat s velkou odpovědností v té či oné funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…