Kolik berou lidé v neziskovkách, jak je to s financemi a „vymývání mozků dětem“. Promluvil muž, který k tomu opravdu má co říct

13.08.2018 18:48

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Posluchačům popsal, jak je to doopravdy s financemi pro neziskové organizace. Zdůraznil, že neziskové organizace nedostávají peníze jen tak. Dostávají je na konkrétní projekty a každou korunu na konkrétní projekt musejí řádně zdůvodnit v účetnictví. Pronesl také pár slov na adresu prezidenta Zemana. Velmi kriticky.

Kolik berou lidé v neziskovkách, jak je to s financemi a „vymývání mozků dětem“. Promluvil muž, který k tomu opravdu má co říct
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„Premiér Andrej Babiš (ANO) hrozí neziskovým organizacím, že jim sebere tři miliardy korun z celkových 14, které mají. Prezident Miloš Zeman označuje neziskové organizace za parazity.“ Těmito slovy rozhovor se Šimonem Pánkem zahájila moderátorka Marie Bastlová.

Pánek hned v úvodu rozhovoru zdůraznil, že neziskové organizace jsou pečlivě kontrolovány. „My jsme kontrolováni průběžně celá léta, protože jsme největší a nejviditelnější nezisková organizace v celé střední Evropě, když nepočítám sportovní svazy,“ oznámil Pánek. Člověk v tísni získává ročně asi 190 milionů korun, což je asi desetina rozpočtu organizace. „Já si myslím, že je to v pořádku,“ uznal Pánek. Jen by si prý přál, aby stát stejně bedlivě hlídal státní či polostátní firmy. Zvlášť s ohledem na to, že neziskové organizace o peníze soutěží skrze projekty, kterým pomáhají občanům. Neziskové organizace odvádějí práci v terénu, kterou nedělá stát nebo soukromý sektor. Kdyby ty služby poskytoval soukromý sektor, bylo by to podle Pánka dražší. „Jsem o tom přesvědčen.“

Anketa

Vydělala Česká republika na členství v Evropské unii?

hlasovalo: 18280 lidí
Největší kus práce pro český stát odvádí Člověk v tísni v zahraničních misích, kde pomáhá lidem, kteří jsou postiženy válkou nebo jinou katastrofou. Platí to o Sýrii, Ukrajině a dalších zemích. Člověk v tísni pomáhá také v Etiopii, v Moldavsku či v Bosně a Hercegovině. „Ještě je potřeba říci, že ta představa, že dostaneme peníze a s nimi si děláme, co chceme, tak ty peníze jsou určeny na konkrétní projekty, které jsou kontrolovány,“ popsal Pánek realitu. „My musíme vyúčtovat do koruny a odevzdat to vyúčtování,“ zdůraznil Pánek.

Člověk v tísni ale pomáhá i v České republice. Radí lidem notně zadluženým a celkově odvádí práci v sociálním sektoru. Tuto práci by musel český stát odvádět tak jako tak, jen vlastními silami. Člověk v tísni podle Pánka tu práci odvádí dobře, ale nebude mít nic proti, když stát znovu kontroluje, co se děje s onou desetinou rozpočtu Člověka v tísni, která přichází od státu.

A jaké platy dostávají lidé pracující pro Člověka v tísni? „V našem případě průměrné platy jsou poměrně výrazně pod průměrem České republiky,“ zdůraznil Pánek.

Pár slov padlo na adresu tzv. politických neziskovek, o nichž tak často mluví politici. Považuje Pánek Člověka v tísni za politickou neziskovou organizaci? „Já nevím, co to je. Já si myslím, že to je nálepka, kterou používají někteří politici, když se jim nelíbí, co neziskové organizace dělají... Ta nálepka nic neříká,“ uvedl Pánek.

Odmítl, že by neziskové organizace vymývaly mozky dětem, o čemž před pár dny hovořil poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Lubomír Volný. Pánek to odmítl. Člověk v tísni se jen podílí na rozvoji mediální výchovy, která má žákům pomoct vyznat se v záplavě informací. Aby byli schopni lépe rozeznat lži, hoaxy či polopravdy šířící se po internetu. Pokud se to Volnému nelíbí, Pánek se prý ani moc nediví, protože SPD Tomia Okamury prý svou politiku staví na tom, že lidi něčím vyděsí, přičemž toto strašení nemusí odpovídat realitě, a pak lidem slibují, že je ochrání.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nakonec se Pánek vyjádřil i ke slovům Miloše Zemana, že jsou neziskové organizace paraziti. „Co se pana prezidenta týče, tak ten říká cokoliv, co ho napadne. Své výroky často není schopen doložit, konstatoval to také soud, ale jemu je to jedno,“ podotkl Pánek. Zatímco slovenský prezident Andrej Kiska se podle hosta snaží apelovat na lepší stránky v lidech, prezident Zeman prý hraje spíše na ty špatné vlastnosti přítomné ve společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…