Kolik lidí oběsíme, ptá se Bublan. Uprchlíkům by mohly pomoci církve

02.07.2015 19:06

Senátor za ČSSD František Bublan usedl do křesla hosta čtvrtečního Interview a celou dobu se věnoval tématu uprchlíků. Politici o tom musejí mluvit, aby se lidé zbytečně neděsili a nenaslouchali populistům, jejich hlas je totiž nebezpečný, o čemž svědčí i šibenice stojící při demonstraci Adama Bartoše, Tomia Okamury a dalších na Václavském náměstí. Vyjádřil se i k rozlišování uprchlíků podle víry a k teroristům.

Kolik lidí oběsíme, ptá se Bublan. Uprchlíkům by mohly pomoci církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

„Viděl jsem jen záznam z toho a byl jsem překvapen, že policie nezasáhla, protože už to bylo za hranou. Na té šibenici bylo napsáno, že je to pro zrádce národa a těmi měli být snad politici nebo možná lidé, kteří mají názor na uprchlíky jiný než demonstrující. Pokud je to to druhé, tak by tu těch zrádců mohlo být několik milionů,“ varoval Bublan.

O uprchlíky by se mohly postarat i církve jako v Německu

Veřejnost je i díky těmto radikálním jevům zneklidněna a standardní politici se tomuto tématu vyhýbají, aby snad také nebyli označeni za zrádce národa. To je rozhodně špatný postoj, politici by měli více vysvětlovat, co se opravdu děje a co nám v žádném případě nehrozí. Senátor má sice pochopení pro obavy lidí z teroristů, ale pokud už přijmeme některé uprchlíky, budou před tím důkladně prověřováni. Rozlišovat však lidi podle víry podle Bublana dost dobře nejde. „To je, jako kdybychom tady u nás rozlišovali, kdo je jaké víry, a podle toho přijímali lidi do škol nebo koneckonců i do České televize,“ konstatoval Bublan. Problém uprchlíků tu ale s námi bude desítky let.

Obavy má z toho, co se stane, až se dají do pohybu miliony lidí z afrického Sahelu, protože nebudou mít vodu. To bude velmi složité, ale Západ by Afričanům měl pomoci, protože dlouhodobě bohatl díky využívání afrických kolonií a států. Svůj podíl odpovědnosti tedy nese i Evropa. Jiná věc je, kolik uprchlíků by dnes chtělo zůstat právě u nás, podle Bublana jich mnoho nebude.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Bublan také připomněl, že v evangeliu se opakovaně mluví o pomoci bližnímu, takže by se i církve mohly ujímat uprchlíků, jak se to ostatně už děje v Německu. Podle senátora se musíme snažit uprchlíky začlenit do naší společnosti, pokud u nás budou chtít zůstat. Kdybychom se jich stranili, hrozí, že se budou cítit jako občané druhé kategorie, což by mohlo vést k jejich radikalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…