Kolik lidí souhlasí s návratem komunismu... Ekonom Pikora zírá

04.04.2019 20:30

Ve svém komentáři v časopisu Reflex Vladimír Pikora přirovnává nápad pražského primátora Zdeňka Hřiba od Pirátů k chování bolševiků před revolucí. Hřib naznačil, že se v Praze mají pomocí elektroměrů vytipovat soukromé byty, ve kterých nikdo nebydlí. Tyto byty by pak mohly být zdaněny vyšší daní z nemovitosti. Proti se okamžitě ohradil koaliční partner TOP 09 a samotnou věc následně dementovala i Strana pirátů jako nedorozumění.

Kolik lidí souhlasí s návratem komunismu... Ekonom Pikora zírá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Podle Pikory není podstatné, jak byla celá věc myšlena a případně médii překroucena, ale že se otázka ve veřejném prostoru uchytila. „Důležité totiž je, že se o takové myšlence začalo veřejně mluvit – a k mému překvapení se našlo hodně lidí, kteří si neváží svobody a cizího majetku do té míry, že by pro zmíněný záměr ihned hlasovali,“ zděsil se Pikora.

Koaliční politici se sice proti myšlence ohradili, ale podle Pikory pouze matou jazykem, když prohlásili, že chtějí zjistit, kolik má Praha prázdných bytů, protože to 30 let nikdo neřešil. „Oni nemají na mysli, kolik má Praha jako město bytů, ale kolik lidí má v Praze byty. Zaměňují soukromé a městské vlastnictví, jako by bylo identické,“ upozorňuje ve svém komentáři Pikora.

Nápad s vyšším zdaněním prázdných bytů přirovnává Pikora s nařízením z dob socialismu, kdy k lidem s větším bytem soudruzi nastěhovali nechtěného nájemníka. „Tehdy tím řešili bytovou otázku. Dnes by politici vyššími daněmi na investiční byty také chtěli řešit bytovou otázku,“ pokračuje rozhořčeně Pikora.

Cizinci u nás podle Pirátů smějí nakupovat byty, ale musejí v nich také bydlet. „Což je ovšem zcela pomýlené a porušující svobodu a rovnost majitelů,“ vysvětluje ekonom a dodává, že vyšší daně bytovou situaci stejně nevyřeší.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE.

Příčinou krize totiž podle něj není investiční nakupování bytů například s cílem zabezpečit se na důchod, ale chování centrální banky, která poslala úrokové sazby na historická minima a intervenovala proti koruně. Za takových podmínek totiž byl pro zahraniční investory nákup bytů splněným snem. Pikora k tomu až pobaveně dodává, že: „Vůbec přitom nemuseli kupovat prázdné byty; kupovali rovnou celé činžáky.“

Za ještě většího viníka pak označuje špatnou stavební legislativu, která komplikuje a prodražuje výstavbu. „Když Světová banka porovnávala délku vyřizování stavebního povolování ve 190 zemích, zjistila, že ČR je až 156. Zatímco v Dánsku lze získat stavební povolení za 64 dní, v ČR trvá získání všech razítek v průměru 246 dní. Developeři si stěžují, že některé projekty se kvůli razítkům vlečou déle než deset let. To jen otevírá dveře ke korupci. A samozřejmě k drahým bytům. To nechť politici řeší – nikoli bohulibou snahu člověka postarat se o sebe ve stáří a pořídit si rezervní byt,“ zakončuje komentář Pikora.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…