Kolik má kdo aktuálně senátorů? Kdo bude mít předsedu? Zde nabízíme přehledné shrnutí voleb

13.10.2018 20:31

Skončené senátní volby posílily hnutí ODS a STAN. Naopak své postavení v horní komoře ztrácí sociální demokracie. Z těchto senátních voleb pak vzešel jen jeden senátor Babišova hnutí ANO a žádný senátor KSČM. Přehled přinesly Novinky.cz.

Kolik má kdo aktuálně senátorů? Kdo bude mít předsedu? Zde nabízíme přehledné shrnutí voleb
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: A jedno z nádvoří

Občanští demokraté měli 10 senátorů, po těchto volbách jich budou mít 16. Stejný počet senátorů pak budou mít Starostové a nezávislí, kteří posílili ze současných 12. Počty to však nejsou konečné, změnit je mohou nezávislí senátoři, kteří až do 14. listopadu mohou přemýšlet, k jakému klubu se připojí. 

Lidovci budou mít v Senátu nově 16 zástupců, o jednoho tak přišli. Kdo však ztratil výrazně více, jsou sociální demokraté. Ti dokázali z 12 obhajovaných mandátů obhájit jen jedno křeslo. Místo 23 senátorů tak budou mít pravděpodobně jen třináctičlenný klub.

Více ZDE.

Šestičlenný klub ANO naopak posílí - ale minimálně - o jednoho jediného člena. 

A kdo ztratil zcela, jsou komunisté. Poprvé od roku 1996 nebudou mít v Senátu žádného svého zástupce. Naopak Piráti získali jednoho senátora, nejmenším klubem je pak Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, jenž disponuje pěti členy, sumarizují Novinky.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…