Kolik toho Češi vypijí? Údaje se od sebe výrazně liší, upozorňuje server

16.09.2012 8:50

Česko bývá označováno za ráj milovníků alkoholických nápojů. Z údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá, že naše republika je ve spotřebě alkoholu druhá na světě, za Moldavskem. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) v jejíž čele stojí šéf plzeňské likérky Stock, Petr Pavlík, tvrdí, že statistické údaje ČSÚ hovoří o podstatně menší spotřebě alkoholu u nás. Zprávu přináší server ihned.cz.

Kolik toho Češi vypijí? Údaje se od sebe výrazně liší, upozorňuje server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

WHO tvrdí, že v Česku každá osoba starší patnácti let vypije za rok téměř šestnáct a půl litru čistého alkoholu. V Moldávii občané vypijí přes osmnáct litrů. Údaje ČSÚ se však velmi výrazně liší. Ukazují totiž údaje až o šest litrů nižší a naznačují navíc, že spotřeba alkoholu v zemi spíše klesá.  ČSÚ totiž eviduje spotřebu lihu ve výši 9,8 litru za rok, což je nejnižší hodnota od orku 1999.

Pije se méně. Přesto je to velký byznys

"Pokud bychom použili metodologii WHO a spotřebu přepočítali na populaci starší 15 let, přiblížíme se k hodnotě cca 12 litrů čistého alkoholu na obyvatele. Takže údaje WHO jsou nadsazeny nejméně o čtyři litry u každého Čecha. To je pro představu rozdíl, který odpovídá objemu čistého lihu vypitého ve vínu a lihovinách dohromady," řek Pavlík.

Dodal ovšem také, že díky zavedení prohibice přijdou prodejci o stovky milionů korun denně, což uškodí i státu, protože z lihu a lihovin získává na spotřební dani přes osmnáct milionů korun za den.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…