Koluje po internetu: Putinův údajný ďábelský plán, který zničí dolar

18.12.2014 13:01

Zakladatel serveru GoldStockBull.com Jason Hamlin analyzuje názor Dmitrije Kaliničenka publikovaný původně na Investcafe.ru, podle kterého se západní ekonomiky ocitly v Putinově pasti. Rusko prý záměrně kupuje zlato, aby ukončilo hegemonii dolaru. Ať už je tato teze pravdivá, či nikoli, Parlamentní Listy čtenářům níže předkládají její zkrácenou verzi.

Koluje po internetu: Putinův údajný ďábelský plán, který zničí dolar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

„Podle Kaliničenka prý ruský prezident záměrně vyvolává pohyby cen zlata a energií kvůli tomu, aby se mohl lépe vypořádat se západními mocnostmi. Ostatně guvernérka Ruské centrální banky nedávno hovořila o tom, že Rusko přikročilo k nákupu 150 tun zlata,“ píše Hamlin a upozorňuje, že pokud by to byla pravda, nechal se Západ chytit do Putinovy pasti. „Že je Putin inteligentní a zkušený stratég na druhou stranu nepopírají ani západní média, která jej jinak vykreslují jako nemorálního a zkaženého člověka,“ glosuje Hamlin.

Hamlin se podivuje tomu, proč o této záležitosti mlčí veškerá západní média i ekonomové. „Jde snad o nějaké vojenské tajemství?“ ptá se zakladatel serveru GoldStockBull.com a avizuje, že je načase podrobně rozebrat podstatu současných událostí ovlivňujících nejenom ruskou ekonomiku. „Umělé snižování cen ropy Spojeným státům a jeho západním spojencům již jednou přineslo úspěch, protože přispělo ke kolapsu Sovětského svazu. Ale historie se obvykle neopakuje a tentokrát musí Západ čelit odlišné situaci,“ upozorňuje Hamlin.

Podle Hamlina nikdo neví, jaké jsou skutečné Putinovy cíle. „Jen málo lidí dnes tuší, o co Putinovi v danou chvíli jde, a téměř nikdo neví, jaký bude jeho další krok. Bez ohledu na to, jak se to může zdát podivné, tak Putin právě nyní prodává ruský plyn a ropu fakticky za zlato. Ruský prezident to veřejně nijak neprezentuje a naoko i nadále akceptuje dolary jako hlavní platební prostředek. Ale získané dolary okamžitě mění za zlato,“ poukazuje Hamlin a své tvrzení dokládá konkrétními čísly. „Ve třetím čtvrtletí 2014 Rusko nakoupilo 55 tun zlata, což je více, než pořídily dohromady centrální banky z celého světa.“

celý text v angličtině najdete ZDE

Západní společnost podle Hamlina stojí a padá s dolarem. Putin však nyní veškeré získané dolary převádí do zlata, které je ve finančním světě považováno za „antidolar“. Hamlin navíc upozorňuje, že ceny zlata jsou vzhledem k západním zásahům na nízké úrovni. „FED a americký stabilizační fond (ESF) v posledních letech cenu zlata mnohokrát uměle snižovaly,“ píše Hamlin. Západ právě teď vyvíjí veškeré své úsilí ke snížení cen zlata a ropy. „Tím na jedné straně deformuje ekonomickou realitu ve prospěch dolaru, a na straně druhé se snaží zničit ruskou ekonomiku, která není nadále ochotna plnit úlohu vazala Západu,“ vysvětluje Hamlin.

„Ceny zlata a ropy jsou dnes záměrně podhodnocené a v této situaci Putin prodává ropu a plyn za dolary uměle posílené Západem a okamžitě je používá na nákup zlata, které Západ zase záměrně oslabuje,“ objasňuje Hamlin. Klíčovou roli v této záležitosti hraje také uran, z něhož je dle Hamlinova zjištění napájena každá šestá žárovka v USA. „Také uran Rusko do USA prodává za dolary, které jsou uměle hnány nahoru, a kupuje za ně rovněž zlato. Tato brilantní ekonomická strategie činí ze Západu agresivního hada, který hltá svůj vlastní ocas,“ nachází Hamlin neotřelé přirovnání.

Autorem této strategie je podle Hamlina buď přímo samotný Putin, ale s větší pravděpodobností jeho poradce Sergej Glazjev. Se vším je prý patrně obeznámen i čínský premiér Si Ťin-pching. „Čína ostatně nedávno oznámila, že nebude dále navyšovat své zlaté rezervy v dolarech. Bude sice i nadále přijímat za své zboží dolary, ale ihned po jejich obdržení je bude nahrazovat rovněž zlatem. V tomto ohledu nyní mohou ze vzájemných vztahů těžit Moskva i Peking. Rusko nakupuje čínské zboží za zlato v jeho současné ceně a Čína zase odebírá plyn a ropu také za zlato. Vzájemným platidlem se tak stalo zlato a na dolar nezbylo místo. Dolar se tak stal pouhým zbytečným zprostředkovatelem v byznysu obou zemí. Jako takového se jej tedy Čína i Rusko nyní zbavily,“ konstatuje Hamlin.

Zlato ze západních rezerv je v rámci této sofistikované Putinovy partie odčerpáváno do zemí BRICS, tedy do Ruska, Číny, Brazílie, Kazachstánu a Indie. „Při současném tempu snižování zásob zlata tak Západ nemá čas proti Rusku cokoli podniknout a zhroucení západního světa založeného na petrodolarech je skutečně blízko. Západní svět se doposud s takovou ofenzivou nesetkal. Sdružení BRICS v čele s Ruskem a Čínou zásadně mění roli amerického dolaru ve světovém měnovém systému. Dolar fakticky ztrácí svoji roli finálního platebního prostředku,“ domnívá se Hamlin.

Západ přitom podle Hamlina využívá pro udržení hegemonie petrodolaru tzv. barevné revoluce, či rovnou přímou vojenskou agresi. „V případě Ruska jsou však oba scénáře neproveditelné. Rusové totiž nejsou ochotni vyměnit svobodu a budoucnost svých dětí za západní klobásu. To je patrné z vysoké popularity prezidenta Putina. Nic na tom nemění ani různí představitelé opozice typu Navalného, kteří jsou vnímáni ruskou veřejností jako placení západní agenti. Stejně tak nemůže být řeč o vojenské agresi, protože Rusko není Jugoslávie ani Irák či Libye. V úvahu nepřipadá ani preventivní jaderný úder sil NATO,“ je přesvědčen Hamlin.

V současné situaci je podle Hamlina zřejmé, že se západní svět ocitl v Putinové ekonomické zlaté pasti. „Stále totiž platí pravidlo, že pravidla určuje ten, kdo má více zlata. Všichni na Západě o této záležitosti zatím mlčí, protože nevědí, jak se z ní dostat ven. Veřejnost se brzy bude ptát, jak dlouho ještě bude moci Západ kupovat ruskou ropu a zemní plyn výměnou za zlato. Druhou otázkou bude, co se stane s petrodolary, až Západ přijde o veškeré zásoby zlata. Na obě otázky dnes není schopen na Západě nikdo odpovědět. A tomu se, dámy a pánové, říká šach mat!“ uzavírá Hamlin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…