Komárek chce pro všechny poslance stejný časový limit na řečnění

20.08.2014 8:05

Novinář, spisovatel a nyní poslanec za hnutí ANO Martin Komárek se v Lidových novinách vyslovil pro omezení řečnění ve sněmovně. Je i pro omezení přestávek pro stranické kluby a zrušení přednostního práva vystoupení. Současnou praxi označil poslanec za „šílenou“.

Komárek chce pro všechny poslance stejný časový limit na řečnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Martin Komárek ve svém komentáři popisuje, jak to chodí ve sněmovně. Kdokoli se přihlásí, může mluvit neomezeně dlouho. Ten, kdo chce mluvit k věci, se podle něj často dostane ke slovu až po několika hodinách. „Slovo si totiž neustále berou nadposlanci vybaveni takzvaným přednostním právem. Jsou to předsedové stran a klubů a předsedové vlády. Ti musí dostat slovo, kdykoli si řeknou, a také mohou řečnit neomezeně dlouho,“ popisuje Komárek. Zdůraznil rovněž, že zákon ve třetím čtení se může schvalovat pouze ve středu, a to od 9 do 14 hodin odpoledne. Celou tuto dobu podle něj mohou poslanci opozice vyčerpat na přestávky. Každý klub má totiž právo vyžádat si dvouhodinovou pauzu. „Zdá se vám to šílené? Ono to vskutku šílené je,“ je přesvědčen Komárek.

„Demokracie a svoboda totiž neznamenají absenci pravidel, nýbrž stejná pravidla pro všechny. A právo opozice nebýt umlčován a volně pronášet své názory neznamená, že může zcela zabránit schvalování zákonů. Jistě, parlamenty nejsou buržoazními žvanírnami, jak pravil Marx, a mluvit na jejich půdě o zákonech a hledat kompromisy je nesmírně důležité. Důležitější však je dobré zákony schvalovat v pravou chvíli,“ zdůraznil v LN Martin Komárek.

Když budou mít poslanci stejný limit, nikdo nebude poškozen

O tom, že nekonečné řečnění a obstrukce opozice mohou ochromit sněmovnu a zabránit přijetí důležitých zákonů, se v poslední době mluvilo zejména v souvislosti se služebním zákonem. Martin Komárek zdůraznil i další normy, které se neustále odsouvají. Jsou mezi nimi zákony namířené proti hazardu, exekucím či lichvářům. Ony přestávky pro strany na tom prý mají lví podíl.

Podle poslance ANO je proto v zájmu všech občanů omezit řečnickou a přestávkovou dobu a takzvané přednostní právo. „Pokud budou mít všichni poslanci stejný limit, nikdo nebude poškozen a sněmovna bude nejen důstojnější, ale hlavně užitečnější,“ míní Martin Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…