Komárek mluvil o dění v ČT s jejím bývalým redaktorem. Padla slova o lidech, co jen nastavují mikrofon

27.02.2015 12:55

Zpravodajství České televize je vcelku vyvážené, ale zejména v případě zahraničního zpravodajství jde ve srovnání s německou ZDF nebo britskou BBC méně do hloubky. To vyplývá z rozhovoru, který poskytl internetové televizi DVTV předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO).

Komárek mluvil o dění v ČT s jejím bývalým redaktorem. Padla slova o lidech, co jen nastavují mikrofon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Moderátor Martin Veselovský nejprve připomněl některé Komárkovy výroky z poslední doby ohledně České televize. „Vždycky jsme kladli důraz na to, aby vztah mezi Radou ČT a generálním ředitelem byl asertivnější,“ nebo „zpravodajství ČT je plytké“ nebo „chceme zkvalitnit výstupy veřejnoprávních médií a kromě toho i ČT“.

Rada ČT by měla být vůči generálnímu řediteli asertivnější

Komárek na to reagoval tím, že první a třetí větu přiznává, nicméně že prý nikdy neřekl, že by zpravodajství ČT bylo plytké. Přiznal, že generální ředitel ČT je velmi silná osobnost ze světa byznysu, ale že by Rada ČT měla být vůči němu asertivnější. „A zákon ani neumožňuje, aby rada byla plnohodnotným partnerem tak silné osobnosti. Čili, já prosím slušně radu, její jednotlivé členy, aby byli asertivnější. V zájmu všech koncesionářů, televizních diváků,“ uvedl Komárek.

Posteskl si také, že Rada ČT se odpovídá sněmovně ze zákona poměrně složitě. „Ona jí předkládá dvě zprávy. Jedna zpráva je o činnosti ČT, druhá o hospodaření. Jistě chápete, že když se jakákoliv firemní zpráva předkládá, tak oddělit hospodaření a výsledky činnosti je naprosto šílené. Ale tak to stanoví bohužel náš nechytrý zákon. Rada už se mnou souhlasila v tom, že ty zprávy by se měly sloučit v jednu.“

Starosta něco špatně podepíše a má na krku policii. A v ČT se dávají zakázky za stamiliony

Podle Komárka je jedna zpráva kontrolovatelnější. Současnou situaci pak ilustroval na příkladu: „Starosta na vesnici dá veřejnou zakázku za deset tisíc, podepíše něco špatně, a už má lidově řečeno na krku policisty. A možná půjde i do vězení. V ČT se dávají zakázky za desetimiliony, dokonce za stamiliony externím produkcím, a žádná taková kontrola neexistuje. Protože rada není ze zákona něco jako představenstvo nebo správní rada. Ona v podstatě do toho nevidí. Ona může kontrolovat jenom to, co jí generální ředitel dá,“ upozornil s tím, že nevznáší žádná podezření, i když jich prý má na stole desítky. Nebude o nich prý mluvit, protože to nejsou důkazy, ale jen podezření.

Na otázku, jaké je zpravodajství ČT, o jehož kvalitě se na posledním jednání Rady ČT hodně diskutovalo, odmítl Komárek odpovědět. „Protože jsem ve funkci, ve které jsem, tak to, co řeknu, bývá vykládáno různě, a ne vždy rozumně. Tak to radši neříkám, řeknu to své ženě, co si myslím o zpravodajství, veřejně to neřeknu.“ Dále uvedl, že Rada ČT se spokojila se současným stavem, ale on by byl ohledně kvality vysílání veřejnoprávní televize náročnější .

ČT by měla mít méně lidí, co jenom nastavují mikrofony politikům, ale více odborných diskusí

Veselovský poukázal na to, že Komárek se již dříve veřejně vyjádřil v tom smyslu, že ČT by měla zkvalitnit výstupy zpravodajství. Komárek připomněl, že ČT má od koncesionářů více než šest miliard korun. „Já bych od televize tohoto typu čekal, že bude, když už mluvíme o zpravodajství, daleko méně populistická. Že bude mít daleko méně lidí, co jenom nastavují mikrofon a dávají do střižny holé věty politiků. Ale že bude mít daleko širší background. Více odborných diskusí, které nám ukážou, jak to ve světě opravdu běží.“

Veselovský poukázal na to, že ve výroční zprávě ČT jsou citovány statistiky firmy Media Tenor, podle níž je 97 % zpravodajských příspěvků ČT vyvážených. Komárek na to reagoval, že na zjištění, že je ČT „vcelku vyvážená, na to nepotřebujete analýzu, na to stačí selský rozum“.

Protože prý má ale ČT dostatek peněz, tak by měla poskytovat pohled na svět takový, jako poskytuje BBC nebo ZDF. „Podle mě, a mohu se mýlit, je ten pohled na svět hlubší,“ uvedl na adresu obou západních televizních stanic s tím, že neříká, že je lepší nebo horší, nebo že to je Mercedes oproti Trabantu, ale že ČT má v tomto rezervy, zejména ohledně zahraničního zpravodajství.

  • Rozhovor ke zhlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…