Komedie u soudu se Ztohoven: Darovali soudkyni kus standarty a domáhali se od Hradu vrácení trenýrek

29.06.2016 12:16

Člen skupiny Ztohoven Matěj Hájek, který se společně s Davidem Honsem a Filipem Crhákem podílel na loňském vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem, uvedl, že škody, které při akci vznikly, bere jako nutné náklady k provedení akce. Nesouhlasí však s výší, která podle spisu činí skoro 100 000 korun. Během jeho výpovědi předali obžalovaní soudkyni Šárce Šantorové kus ukradené prezidentské standarty.

Komedie u soudu se Ztohoven: Darovali soudkyni kus standarty a domáhali se od Hradu vrácení trenýrek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Hájek také řekl, že úkolem skupiny Ztohoven je ověřovat platnost symbolů a struktury společnosti. „To činíme nenásilným způsobem,“ dodal.

Případ dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. Jako první chtěla soudkyně vyslechnout Filipa Crháka, který však odmítl vypovídat. Hájek i Crhák vznesli námitku na podjatost soudkyně, Šantorová následně rozhodla, že podjatá není.

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven loni 19. září na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu. Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém Zemana kritizovali. Podle nich spodní prádlo představuje „standartu muže, který se nestydí za nic“.

V pondělí spolek oznámil, že ukradenou prezidentskou standartu v hodnotě 33 000 korun rozstříhal na 1152 kousků. Performeři je pak rozdávali náhodně vybraným lidem ve všech krajích. Za úmyslné poškození státního symbolu jim tak navíc může v přestupkovém řízení hrozit až desetitisícová pokuta. Původně skupina tvrdila, že standarta uletěla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…