Komentáře: Polsko bude s Dudou nevyzpytatelnější a může se změnit

26.05.2015 6:32

Polsko bude pod nově zvoleným prezidentem Andrzejem Dudou asi nevyzpytatelnější než dosud a Duda může symbolizovat více změn v polské politice, než se zdá, píšou české deníky. Na české politické scéně má podle nich národovecky konzervativní Dudova mateřská strana Právo a spravedlnost (PiS) jen okrajové partnery.

Komentáře: Polsko bude s Dudou nevyzpytatelnější a může se změnit
Foto: Andrzejduda.pl
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Svého soupeře ve volbách a dosavadního prezidenta Bronislawa Komorowského se Dudovi v kampani dařilo tváří v tvář ruskému ohrožení nálepkovat jako naivní houžvičku, povolnou bezzubému evropskému proudu, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Tvrdší postup vůči Rusku ale podle komentátora deníku čekat od pragmatického Dudy nelze, stejně jako výraznější prosazování euroskepticismu vůči EU, odkud bude Polsko ještě minimálně pět let přijímat dotace. 
   
Zůstane tak pravděpodobně jen odpor vůči marginálním sociálním otázkám. Varšava se bude zuby nehty bránit návrhům na uzákonění stejnopohlavních sňatků nebo zavádění kvót pro ženy ve vedení firem, předpovídá MfD. "Polsko bude pod novým prezidentem asi nevyzpytatelnější než dosud. Ale pokud v Polsku a obecně v našem světě nastane měna v pravém slova smyslu, bude se odvíjet nikoli od Andrzeje Dudy, nýbrž od budoucích kremelských územních choutek," uzavírá deník. 
   
Hospodářské noviny (HN) si všímají, že Duda získal 60 procent voličů ve věku 18 až 29 let a na sociální síti Twitter má víc než 48.000 sledujících. "To je v naprostém rozporu s tím, jak konzervativci dosud působili - jako strana venkovských a starých voličů reprezentovaná právě Jaroslawem Kaczyńským," píše deník. Dudovo vítězství podle něj může ukázat, že pro PiS je starý vůdce Kaczyński spíše zátěží. "Duda tak může symbolizovat více změn v polské politice, než se na první pohled zdá." míní HN. 
   
Podle Lidových novin (LN) je čtvrtstoletí po pádu komunismu pryč doba, kdy země se stejnou historickou zkušeností disponovaly srovnatelnými politickými partnery na levici i pravici. "Posun dokládá vítězství Andrzeje Dudy ve volbě polského prezidenta (i Viktor Orbán suverénně vládnoucí v Maďarsku)," píše deník. 
   
Česko už má podle LN zkušenost s Polskem pod vládou PiS a na spojenectví obou zemí to vliv nemělo. Mezitím se ale změnily dvě věci. "Zaprvé: Putinova agresivní politika staví veškeré dění i spolupráci do ostřejšího světla. Zadruhé: v Česku vládne levice, která chce z toho všeho nějak šetrně a neangažovaně vybruslit," vypočítává komentátor. 
   
Úplnou shodu přitom Duda na české politické scéně nenajde s nikým. Svým euroskepticismem má blízko k bývalému prezidentovi Václavu Klausovi, pro svůj antikomunismus může najít partnerku například v Miroslavě Němcové. Strana PiS je ale ostře protiruská, čímž v Česku podle LN naráží skoro všude: od ČSSD přes prezidenta Miloše Zemana, hnutí ANO až po část ODS a rovněž Klause. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…