Komentáře vidí mezi riziky pro vládu mj. nesourodost a prezidenta

30.01.2014 6:08

Najít peníze na splnění slibů, ustát to, že premiér a ministr financí jsou z jiné strany, a nedat prezidentovi záminku k posilování jeho moci, vypočítávají autoři komentářů v dnešním tisku výzvy pro novou vládu. Prezident Miloš Zeman kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenoval ve středu. Střídá úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, která České republice vládla od července loňského roku, z toho velkou většinu času v demisi, protože nezískala důvěru sněmovny.

Komentáře vidí mezi riziky pro vládu mj. nesourodost a prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Při středečním slavnostním aktu jmenování nové vlády prezident upozornil na několik chyb v nominačním dopise, který mu zaslal premiér. „Milý pane premiére, šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli," uvedl.

Zeman by zemi prospěl nejlépe jako komunální humorista

Komentátor Hospodářských novin v této souvislosti míní, že „hradní skeč" lze sice odbýt jako bezvýznamnou anekdotu, ale lze ho pojmout i jako metaforu největších vnitřních a vnějších rizik stojících před vládou. Sobotku by podle HN měla tato příhoda varovat. „Jen precizní obrana odkáže Miloše Zemana na zbytek jeho mandátu do role, která mu jde také výborně a ve které by Sobotkovi, ale i české parlamentní demokracii prospěl zřejmě nejlépe. Do role komunálního humoristy," napsal autor. Zeman podle něj využije každou šanci si do premiéra nebo vlády „kopnout". „(Prezident) ví, že platí: čím slabší vláda, tím mocnější prezident," dodává autor.

Nová vláda bude mít dvě parlamentní většiny

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka v textu otištěném v MF Dnes soudí, že nejvýznamnější zprávou je to, že republika má zase kabinet odvozený z většinové vůle voličů. Opakem je totiž podle něj „bludná česká tradice nelegitimních vlád vzniklých jen na základě toho, že někdo někomu v dobré vůli zatelefonuje". Od nové vlády očekává, že nastane „mnohonásobně větší prolnutí státu, firem a velkých vlastníků", což bude znamenat nakročení k většímu korporativismu. Vnitropoliticky podle komentátora půjde o vládu dvou premiérů a dvou parlamentních většin. „Nejspíš se prohloubí schizma z doby Nečasovy vlády, kdy premiér bez ministra financí ze stejné strany je pouze cestovatelem po spřátelených zemích a kladečem věnců," píše. Ráz bude totiž podle Pečinky vládě dávat ministr financí, šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš.

Pokud jde o „dvě parlamentní většiny", autor textu v MF Dnes tím míní jednak tu oficiální, tedy tvořenou součtem vládních poslanců, a jednak ještě širší skupinu provládních poslanců, do níž komentátor počítá i KSČM a Úsvit přímé demokracie. Myslí si, že tato širší skupina je vždy připravena eventuálně nahradit rebelující vládní poslance. „Prostě je to vláda na čtyři roky bez ohledu na to, jestli v jejím čele bude, nebo nebude v celém tomto období stát Bohuslav Sobotka," uzavírá.

Haškovo křídlo se vrátí zpět do hry

Autor komentáře v Lidových novinách se domnívá, že pro vládu, kterou považuje za „hodnotově nesourodou", budou klíčové „jako vždy peníze". „Plány v koaliční smlouvě jsou natolik nákladné, že by se museli ministři probudit do prosperity, kterou tahle republika ještě nezažila, a přesto by byl rozpočet našponovaný," uvedl. Podobně jako komentátor v MF Dnes míní, že předseda vlády a jeho strana „jsou nejsilnějším hráčem čistě nominálně". ČSSD je podle něj stále vnitřně rozpolcena, autor soudí, že stranické křídlo Sobotkova oponenta Michala Haška se vrátí zpět do hry a podporou Hradu proti Sobotkovi si může být jisto. „Nejsilnější a nejkonsolidovanější pozici má ve vládě ANO," myslí si. Zatím má podle něj Babiš na úspěchu vlády zájem, ale až to pro něj bude výhodné, pošle prý Sobotku „ke dnu".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…