Komentátor: Dohoda o íránském jaderném programu je jen odsunutím problému. A dokazuje, že sankce fungují

04.04.2015 20:00

Tento týden uzavřené rámcové dohodě světových mocností s Íránem o jeho jaderném programu se věnuje také komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák. Na stránkách dnešní Mladé fronty Dnes nejprve shrnuje hlavní body, v nichž Írán Západu ustoupil. Přesto uzavření dohody celkově považuje jen za odsunutí celého problému.

Komentátor: Dohoda o íránském jaderném programu je jen odsunutím problému. A dokazuje, že sankce fungují
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Západ mimo jiné po Íránu chtěl, aby výrazně snížil počet odstředivek a zredukoval zásoby uranu, který pokoutně obohacoval. Írán se k tomu skutečně zavázal. „Chystaná redukce odstředivek se přitom dá označit za dramatickou. V chodu jich má totiž zůstat méně než třetina,“ uvedl Slezák.

Pouštní teokracie zpřístupní své jaderné provozy

Írán ustoupil Západu i v tom, že mu zpřístupní veškeré provozy, které s jaderným programem souvisejí nebo mohou souviset. Svůj vojenský potenciál má ztratit i těžkovodní reaktor v Aráku. To samé má platit i pro jaderný komplex Fordo.

Podle Slezáka se ale i přesto, že Írán v mnoha ohledech ustoupil, řešení problému jen odsouvá. „Platnost dohody vyprší za deset patnáct let. A my netušíme, zda bude Teherán ochoten dodržovat podmínky dohody i po konci její platnosti,“ varuje Slezák s tím, že Írán k tomu zatím nic nenutí. Navíc dosud byla uzavřena jen rámcová dohoda a nikde není řečeno, že konečná dohoda skutečně vznikne.

Nezapomeňme, že Teherán přiměly k jednání právě sankce

Své zamyšlení končí komentátor naznačením toho, že protiruské sankce mají svůj význam, i když je konkrétně nezmiňuje. „Nebýt sankcí uvalených na Írán, nebylo by ani žádné dohody o íránském jaderném programu. K jednacímu dohodu přivedly Teherán právě sankce,“ zdůrazňuje Slezák s tím, že si na to máme vzpomenout ve chvíli, „až nám bude někdo vykládat, že se sankce nikdy a nikde neosvědčily“, neodpustil si závěrem lehké rýpnutí do prezidenta Miloše Zemana, který právě takové výroky už několikrát zopakoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…