Komentátor Fendrych: Zeman jako Jakeš. Zůstal trčet jako kůl v plotě

11.12.2013 11:27

Prezident Miloš Zeman se ocitl na rozcestí. V nejbližší době se bude muset rozhodnout, kudy dál. Nejspíš prý bude muset změnit svoji milovanou destruktivní taktiku, píše ve svém komentáři na webu Aktuálně.cz spisovatel a novinář Martin Fendrych.

Komentátor Fendrych: Zeman jako Jakeš. Zůstal trčet jako kůl v plotě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman se podle Martina Fendrycha ocitl v mezidobí. Zvykl si prý škodit - škodil vládě Petra Nečase (ODS), a když padla, začal škodit Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), s nímž má nevyřízené účty. "Ale rozkládání všeho na potkání přestává fungovat, voličům už to leze krkem. Oni si přece zvolili, dali většinu hlasů určité sortě politiků, chtějí, aby stát fungoval. Nějaké Zemanovy nenávisti je nezajímají," varuje hlavu státu komentátor.

Zeman je podle něj zkušený a mazaný stratég, který moc dobře ví, kdy se stáhnout. A pomohla mu jeho měsíční pauza, během které si léčil poraněné koleno. Ačkoli spekulace o příčině zranění jsou na první pohled potupné, podle Fendrycha za ně prezident může být vděčný, zastírají totiž jeho "brutální prohry".

Všechny Zemanovy neúspěchy

Komentátor tedy Zemanovy "úspěchy" připomíná. Prvním z nich je totální propad SPOZ, které prezident prodal svoji tvář, ve sněmovních volbách. "Prezident po příchodu na Hrad budil dojem, že se stal navěky miláčkem davů, že je nejsilnější český politik a lid mu poslušně zobe z ruky. Jenomže jeho voliči se na něj ve volbách vykašlali," shrnuje Fendrych.

Prezidentovi nevyšel ani povolební puč v ČSSD. Strana odstranit Sobotku vyústila paradoxně v posílení předsedy sociální demokracie. "Takovéhle boty dřív Zeman nedělával. Ztrácí sílu, odhad, ztrácí i svoji oranžovou guerillovou armádičku," komentuje to novinář.

Mizerně si podle Fendrycha vede také Zemanem jmenovaná vláda odborníků. Připomíná pro příklad "papežské schizma", do kterého návratem Petra Lessyho přivedl policii ministr vnitra v demisi Martin Pecina, a nešťastné výroky premiéra Jiřího Rusnoka v souvislosti s úmrtím Nelsona Mandely. A v malérech se prý potácí také "Zemanův ochotník" a "zemanovec na druhou", hradní kancléř Vratislav Mynář.

Poloprezidentský systém v troskách

Výsledkem prezidentova dosavadního působení na Hradě je podle komentátora pokles preferencí, popularitu prý ztrácí nevídaným tempem. A v troskách se ocitá i jeho "poloprezidentský systém". "Zeman se najednou ocitl prakticky úplně sám, bez relevantních spojenců. Aby tuto politickou osamělost zaplašil, bude muset někomu přestat škodit, někoho si vybrat jako spojence," píše Fendrych.

Cílem je prý nyní Andrej Babiš, kterého si Zeman chce získat metodou cukr a bič. Nebude to ale jednoduché. "Jenomže Babiš není ani unavený, ochočený Rusnok, ani bývalý spolumajitel vymahačské firmy Mynář. Babiš je miliardář s rozvinutým spasitelským komplexem. Nejenže si nenechá diktovat, ale sám je po léta zvyklý udílet rozkazy," upozorňuje novinář.

Zároveň prý bude pro Zemana velmi těžké předstírat, že se změnil, že přestává jen bořit a dělat puče a že chce alespoň přihlížet nějakému budování. Těžké pro něj podle Fendrycha bude i kooperovat s Babišem. "Miloš Zeman se podobá Milouši Jakešovi. Zůstal sám jako kůl v plotě. Jenomže má před sebou ještě více než čtyři roky na Hradě," uzavírá Martin Fendrych komentář na serveru Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…