Komentátor Fendrych smutní nad tím, jak dopadlo výročí 17. listopadu

18.11.2013 11:43

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych ve svém komentáři lká nad tím, že se z centra Prahy naprosto vytratily jakékoli oslavy 17. listopadu. Po nějakém étosu, po radosti, po slavení prý není ani potuchy. Místo toho demonstrace příznivců krajních stran a uskupení. Společnost podle něj hledá nové téma.

Komentátor Fendrych smutní nad tím, jak dopadlo výročí 17. listopadu
Foto: praha.eu
Popisek: Oslavy 17.listopadu v roce 2013, Národní třída v Praze

Jakž takž slavnostně vypadal tento den alespoň v televizi, píše Martin Fendrych ve svém komentáři na blogu Aktuálně.cz. "Prezident Miloš Zeman marodí, tak za něj řeční premiér Jiří Rusnok. Slova loví z papíru, ze zázraku dělá výročí, něco jako 28. říjen, povinnost. Pár vět o demokracii," shrnuje komentátor.

U Václavského náměstí nešlo přehlédnout demonstrace příznivců a odpůrců české krajní pravice. Na Národní třídě zase "uvízla" ultralevice - Antifa. "Nějaká SAMETOVÁ REVOLUCE? Ani ň. Absurdní, jako by nic podobného nikdy neexistovalo," píše nespokojeně novinář.

"Někteří příchozí, většinou ti starší, se tvářili smutně, jako by hledali něco ztraceného. Potkal jsem pár exdisidentů a pár chlápků a ženských z bývalého undergroundu. Vesměs vypadali zaraženě, jako kluk, kterému se zatoulal oblíbený kocour a on ho ne a ne najít. Kývli jsme na sebe a šli dál, nebylo co řešit," pokračuje.

Samovolné zhroucení režimu

Jediným hmatatelným spojem s revolucí, která ale podle Fendrycha revolucí ani nebyla, neboť lze spíše hovořit o samovolném zhroucení totalitního režimu, byl pomníček 17. listopadu v podloubí na Národní třídě, kde hořely svíčky.

V centru hlavního města, kde to před čtyřiadvaceti lety začalo, prý nikdo nic neoslavoval. Žádné rozzářené oči, žádné nadšení, že už nás tak dlouho nedusí tajná policie, StB, a že máme svobodu. "Změnilo se téma. Nebo se spíš téma ztratilo. Lidé v centru Prahy (ne všichni, to je jasné) vypadali buď zaraženě, jaksi oloupeně, nebo vysloveně naštvaně. Nové téma chybí, náckové, kteří se chtějí servat s ultralevičáky, to není téma. Jen poněkud tupé zpestření," píše Fendrych v komentáři.

Ale i ta pražská výroční "blasfemie" 17. listopadu je podle novináře důkazem, že žijeme ve svobodě. "Ve svobodě, která skoro po čtvrt století nikam nemíří. Politické směry z let 90. chcíply. Symbolem toho zdechnutí je ódéeska. Nebo to, jak ve volbách dopadl Václav Klaus (jím podporovaná Jana Bobošíková). Nový směr se hledá. Nové téma se hledá. A je moc fajn, že nám není diktováno," uzavírá smířlivěji Martin Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…