Komentátor Fištejn: Američtí žoldáci na Ukrajině, to je ruská propaganda. Putinovi občanská válka vyhovuje

12.05.2014 22:35

Situace na Ukrajině se stále přiostřuje. Západní státy odmítají výsledky referend na východní části země. „Kdyby Rusko chtělo, aby na Ukrajině zavládl klid, distancovalo by se od separatistů,“ prohlásil v pořadu Horizont na ČT 24 publicista Jefim Fištejn.

Komentátor Fištejn: Američtí žoldáci na Ukrajině, to je ruská propaganda. Putinovi občanská válka vyhovuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Další vývoj se podle jeho názoru bude odehrávat na základě scénáře, který zná pouze Kreml. „Až do této chvíle probíhalo vše podle něj,“ soudí Fištejn.

Rusko má dle něj možnost zasadit se o konec nepokojů, stačilo by prý se pouze veřejně distancovat od činů separatistů. „Ale nečiní tak, protože nepokoje zapadají do jeho scénáře. Nevíme, ale jaké budou jeho poslední stránky. Připojení Ukrajiny k Rusku? Vytvoření nárazníkových zón jako v Podněstří?“ nastínil publicista možné výsledky ukrajinské krize.

Jen Putin ví, jak tohle dopadne

Z dosavadního vývoje lze nicméně podle Fištejna odhadnout, že Rusko má zálusk na část ukrajinského území, konkrétně její jihovýchod, kterému se říká Novorosija. „V případě, že by si chtěl prorazit cestu až do Podněstří, musí ovládnout celý jih a východ země. Ale to nikdo neví, jen on sám,“ poznamenal.

Rusko se podle něj dopouští i propagandistického triku – vypouští informaci, že se po Ukrajině pohybují američtí žoldnéři, kteří bojují po boku ukrajinských vládních sil. „Používá fikci, ze které se vzápětí stane tvrzení proti tvrzení. Žoldnéři se nikdy nenajdou, ale stín podezření zůstane už napořád,“ prohlásil Fištejn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…