Komentátor Fištejn o Ukrajině: Putinovi se hroutí jeho životní sen

22.05.2014 14:51

Komentátor Jefim Fištejn sepsal pro server Echo24.cz rozsáhlou úvahu o situaci na Ukrajině. Ruská propaganda se podle něj vytrvale snaží tvrdit, že se jedná o občanskou válku. Podle Fištejna ale o nic takového nejde. Žádný konflikt by podle něj nemohl vzniknout, kdyby se do věci velmi aktivně nevložilo sousední Rusko.

Komentátor Fištejn o Ukrajině: Putinovi se hroutí jeho životní sen
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Podle Fištejna se s blížícími se ukrajinskými volbami ukazuje, že plán ruského prezidenta Putina na rozdělení Ukrajiny pomocí „lidových republik“ dostává trhliny. Ukrajinská vláda, byť neuvěřitelně nezkušená, dokázala ovládnout celé území s výjimkou dvou příhraničních regionů, kde byla situace nejsložitější.

„Drobné územní zisky však nemohou zastřít skutečnost, že naprostá většina ukrajinského území i s jeho obyvateli je pro Putinův celoživotní projekt Eurasijského svazu nadobro ztracena,“ píše komentátor.

Ruská propaganda se podle něj stále snaží držet verzi „občanské války“ a fatálního rozdělení země na západ a východ. Fištejn to dokazuje na jakémsi výroku šéfa diplomacie Sergeje Lavrova. Podle komentátora však na světě existují mnohem více „rozdělené“ národy - mimo jiné samotná Ruská federace s pravoslavnými, muslimy i buddhisty, navíc komunikujícími desítkami jazyků.

Ruská propaganda a občanská válka na Ukrajině

„Jedním z nejzáludnějších tvrzení ruské propagandy je neustále omílaná teze o tom, že na Ukrajině probíhá občanská válka nebo se k ní přinejmenším schyluje,“ píše dále. Podle něj přitom ani v oblastech, kde Putinovi nejspíš skutečně straní většina obyvatel, neprobíhá válka mezi rozhořčenými občany a vládními armádními jednotkami, jak to v občanských válkách bývá. Ve skutečnosti prý proti vládním jednotkám bojuje jen několik aktivistů nejasného původu.  

Jako příklad těchto „utlačovaných občanů“ uvádí jistého Igora Girkina, přezdívaného Strelcov. Tento velitel „domobrany“ města Slavjansk prý sám sebe prohlásil za „velitele ozbrojených sil Donbasu“. Právě on zajal pozorovatelskou misi OBSE, propuštěnou až po několika dnech po mezinárodním tlaku. Na internetu se tento domobranec prezentuje v uniformě carského důstojníka a prozrazuje, že je „nesmiřitelný pravoslavný monarchista“ a přísahal věrnost Kyrilu Romanovovi, potomkovi carského rodu. Tento imperiální bojovník prý v ruských barvách prošel všechny konflikty posledních dvaceti let, od kavkazských až po balkánské.

„V pauzách mezi vytrháváním zubů a vykucháváním zajatých odpůrců píše prý vlastenecké pohádky pro děti,“ prozrazuje o něm Fištejn. V těchto příbězích prý vystupuje židozednářská kyjevská junta, která je produktem židozednářského spiknutí. Podstatné však je, že tento „rozhořčený východoukrajinec“ je celoživotním obyvatelem Moskvy a na Donbas dorazil až po kyjevském Majdanu.

„Na kterém blešáku tento válečný dobrodruh nakoupil protitankové pěsti, přenosné protiletadlové střely, telekomunikační prostředky a přístroje nočního vidění, jimiž vyzbrojil svou pestrou armádu složenou ze stejných žoldnéřů většinou připutovavších z Krymu nebo odjinud,“ ptá se sugestivně Jefim Fištejn. Podobnou lahůdkou je prý jiný velitel, který ani neskrývá, že se svými dobrovolníky přijel do Doněcku z Jižní Osetie, kde dříve vytvářel podobné „domobrany“ proti Gruzíncům.

Sám prezident Doněcké republiky, jistý Denis Pušilin, je podle Fištejna Rusem, v domovině trestně stíhaným za podíl v podvodné pyramidové hře. V ní byl jeho parťákem Denis Jacjuk, vůdce nepovedené revolty v Oděse, který již musel uprchnout zpět do Ruska. V tomto kontextu je prý podivné mluvit o občanské válce, jejímž základním předpokladem je boj osob stejného občanství.

Na východě Ukrajiny je prý nepochybně dost fandů Ruska, od nostalgických starokomunistů po bláznivé posluchače propagandy - jenže tito lidé by podle Fištejna nikdy nebyli schopni rozpoutat to, co se na východě Ukrajiny odehrává. Stačí se prý zamyslet, co by se stalo, kdyby Doněckou republiku přestalo podporovat Rusko. Podle Fištejna by zmizela jak ranní mlha. Proto se nedá mluvit o občanské válce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…