Komentátor Marjanovič: Putin se směje a pokračuje v jízdě. Čelíme smrtelnému ohrožení a Sobotka nevidí za české bramborové lány

01.09.2014 7:54

Premiér Bohuslav Sobotka nevidí dál než za horizont českých bramborových lánů, míní komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič. V době, kdy Evropa stojí tváří v tvář obrovskému ohrožení ze strany Ruska, se totiž český předseda vlády musí zamyslet nad smysluplností dalších unijních sankcí.

Komentátor Marjanovič: Putin se směje a pokračuje v jízdě. Čelíme smrtelnému ohrožení a Sobotka nevidí za české bramborové lány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

„Vladimir Putin, jehož pluky už bez jakýchkoliv zástěrek pochodují východní Ukrajinou, měl přece dostat jasný signál, že legrace, pokud tu po dubnovém ukousnutí Krymu a červencovém sestřelení malajsijského boeingu ještě nějaká byla, prostě skončila. A že evropské země jsou kvůli jeho znásilňování všech dohod, pravidel a zásad udržujících mír ochotné si utáhnout opasky a třeba i snést hospodářskou stagnaci. Místo toho si však kremelský vládce opět mohl jen říct, jak krásně mu vše prochází,“ tak okomentoval komentátor MF Dnes sobotní summit Evropské unie, na němž se jednota členských států ohledně sankcí proti Rusku začala bortit.

Některé země totiž vyjádřily pochybnosti nad zaváděním dalších opatření proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. K partě „pochybovačů“ se přidal i český premiér Bohuslav Sobotka, který pronesl, že neví, jestli dosavadní sankce zabírají, a dokud prý nebude vyhodnocena jejich účinnost, není smysluplné naléhat na jejich utužení.

Sankce nezabírají, je třeba přitvrdit

„Svatá prostoto! Sankce zcela zjevně nezabírají, neboť Putin pokračuje ve své jízdě. A právě proto je nutné je znovu přitvrdit, aby konečně zabíraly,“ myslí si Marjanovič s tím, že věc už došla tak daleko, že by bylo rozumnější, nikoliv hysteričtější obávat se toho nejhoršího, tedy i velké plošné války.

Mít premiéra Sobotku v čele vlády by mělo podle něj smysl jen za situace, kdy by se Česko mohlo věnovat jen svým vnitřním problémům. „Jenže v době, kdy mírové uspořádání ve zdejší části světa čelí obrovskému, ba smrtelnému ohrožení ze strany Ruska, nedokáže tento muž vidět dále než za horizont českých bramborových lánů,“ smutně uzavírá komentátor.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…