Komentátor Mitrofanov se pustil do Lenina a Rusů. A takhle to schytal

27.04.2014 8:41

Před pár dny se známý komentátor Alexandr Mitrofanov vyjadřoval k 90. výročí Leninovy smrti a k dění na Ukrajině. Jeho názor však neustál novinář Daniel Veselý, který se na serveru Britské listy rozhodl reagovat. Podle něj jde maximálně o hrubě vulgární propagandu, jež ve veřejnoprávním prostoru nemá co pohledávat.

Komentátor Mitrofanov se pustil do Lenina a Rusů. A takhle to schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Komentátor Práva Alexandr Mitrofanov na Českém rozhlasu Plus publikoval článek s názvem Leninovi dědici. Veselý na serveru Britských listů připomíná Mitrofanova slova. „Ruští komunisté a komunisté celého světa ho dodnes uctívají. Ti ruští spolu se Stalinem. Ostatní občas separátně. To jsou jejich stranické hrátky. S výjimkou Kuby a Severní Koreji komunistický režim v jeho dřívější podobě nikde nevládne.“

Podle Veselého ale Mitrofanov mylně srovnává komunistické režimy panující na Kubě a v Severní Koreji. „Oficiální státní ekonomická doktrína čučche zakotvená v ústavě KLDR pojednává o soběstačnosti a nacionalismu v této zemi, nikoliv komunismu, ale směsici myšlenek neokonfucianismu, stalinismu a maoismu. Srovnání s jakýmsi `castrokomunismem` vládnoucím na Kubě je tedy naprosto zavádějící,“ píšou Britské listy.

Celý text na Britských listech ZDE

Tomuto lacinému příměru by se údajně levicový komentátor měl vystříhat. Veselému navíc vadí i výrazy jako „kolektivní vina“ Rusů za to, že mají údajně vymyté mozky agresivní státní propagandou.

Mitrofanov také píše, že Rusové cítí nenávist „vůči všem na západ od hranic Ruské federace“. Veselý se proto táže, zdali si Mitrofanov vzpomíná na spolupráci Vladimira Putina a George W. Bushe bezprostředně po 11. září a vyhlášení války proti globálnímu terorismu.

„Nehledě na libovolnou politickou příchylnost a názory na dění, jež se odehrává na Ukrajině, takovýto text nemá, alespoň podle mého mínění, ve veřejnoprávním prostoru co pohledávat, přestože jde o komentář,“ míní Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…