Komentátor: Pane Zemane, děláte z nás most mezi Východem a Západem? Po mostech se šlape

29.09.2014 7:14

Hlava státu Miloš Zeman jen chvíli před Dnem české státnosti vzdával hold režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Se vstřícností vůči Rusku vystupoval také Václav Klaus. Z Česka se stává most mezi Východem a Západem. Ale po mostech se šlape. Napsal to Petr Kamberský ve svém komentáři pro Lidové noviny.

Komentátor: Pane Zemane, děláte z nás most mezi Východem a Západem? Po mostech se šlape
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

Z jakého důvodu naši dva poslední prezidenti přistupují s takovou vstřícností k Putinovi? Podle spikleneckých teorií pracují oba muži v zájmu FSB, dědičky známé KGB. „Zejména Klausovy postoje jsou tak často v harmonickém souladu se zájmy ruského impéria, že se tato hypotéza jejim přívržencům jen těžko vyvrací,“ upozorňuje Kamberský.

Celý text Zemanova projevu ZDE

Zeman se obklopil lidmi, kteří mají obchodní zájmy v Rusku

Skeptik by prý namítl, že za soulad mezi Pražským hradem a Kremlem nemohou tajné služby, nýbrž ekonomické a populistické zájmy.

Je známo, že kolem Zemana se pohybují lidé, jejichž obchodní zájmy leží v Rusku. V menší míře to prý platí také o Václavu Klausovi. Finanční skupina, která financuje jeho institut, má vazby v Rusku a v Číně.

Jsme mostem mezi Východem a Západem. Po mostech se šlape

Zeman vyzval ke spolupráci s Ruskem v boji s terorismem. Podle Kamberského ale stojí za připomenutí, že Západ s Ruskem začal spolupracovat právě po 11. září 2001. Moskva v podstatě získala volnou ruku na Kavkaze. Důsledky nyní vidíme v Čečensku, Abcházii a Jižní Osetii, nyní na Krymu a na situaci na Ukrajině.

Kamberský se obává, že Česko skončí nevesele. Prezident a jeho předchůdce pronáší nebezpečné věty, nad nimiž nejde mávnout rukou. „Na Den české státnosti lze tedy říct: V souladu s ruskými zájmy se stáváme mostem mezi Východem a Západem. A po mostech, jak varoval už Jan Masaryk, se šlape,“ uzavřel svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…