Komentátor Pečinka nad programovým prohlášením: Tato vláda má zjevně problém s identitou

03.08.2013 12:42

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka prostudoval programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka a napsal do MF DNES komentář. Některé body prohlášení považuje za sympatické, ale zdůrazňuje, že vláda vznikla pod protektorátem Miloše Zemana a její životnost bude velmi omezená.

Komentátor Pečinka nad programovým prohlášením: Tato vláda má zjevně problém s identitou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Podle Pečinky jde o nejkratší programové prohlášení vlády v celé historii samostatné České republiky a zastavuje se hned u je jeho preambule. Ta prý svědčí o tom, že autoři považují vznik vlády za nelegitimní. Preambule prý útočí na předchozí vládu a podle Pečinky jde o zamaskování handicapu, že vláda vznikla pouze z vůle prezidenta, a to v rozporu s deklarovanou parlamentní většinou.

Pečinka v MF DNES píše, že vláda označuje pád Nečasova kabinetu a svůj zrod „za výsledek skandálu, jaký nemá v dějinách naší země obdoby“. „Tento konfrontační úvod svědčí o tom, že nový kabinet má problémy s vlastní identitou, když má potřebu se takto bojovně vyrovnávat s předchozí vládní sestavou,“ píše Pečinka.

Kromě jiného si Pečinka v programovém prohlášení vlády všímá deklarované snahy hledat východisko z hospodářské deprese v exportní orientaci na země typu Číny, Ruska, Brazílie a Indie. „Čeští průmyslníci, kteří se minulý rok shromáždili za Milošem Zemanem a výrazně mu pomohli k prezidentskému vítězství, si nyní evidentně prosazují svou představu o účasti státu na otevírání nových trhů,“ píše Pečinka a dodává, že právě toto je nejpozitivnější část celého programu.

Komentátor v textu hned upozorňuje na riziko, aby se protekcionářská proexportní politika časem nepřelila i do ekonomických rozhodnutí vnitropolitické povahy, což podle něj reálně hrozí.

Hlavní charakteristikou vlády je, že je přechodná

Komentátor píše o tom, že za pár dní si řekne vláda Jiřího Rusnoka o důvěru ve sněmovně. „Žádat o ni bude vláda, která vznikla pod protektorátem prezidenta Miloše Zemana a za významné asistence lidí z velkého, převážně těžkého průmyslu.“

Bohumil Pečinka si v komentáři v MF DNES všímá i dalších bodů programového prohlášení Rusnokovy vlády a v závěru svého textu píše, že některé body jsou sympatické. „Ale výsledný dojem trochu relativizuje způsob jejího vzniku. Hlavní charakteristikou proto je, že jde o vládu přechodnou. Na jejím konci budou volby a legitimně zvolená, pravděpodobně levicová vláda,“ uzavírá Bohumil Pečinka.


 

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …