Komentátor Pečinka v ČT promluvil o pozadí rozporu Babiše a Chovance

07.07.2016 21:37

Hostem pořadu Interveiw ČT24 byl komentátor Reflexu.cz Bohumil Pečinka. Vyjádřil se k aktuální politické situaci.

Komentátor Pečinka v ČT promluvil o pozadí rozporu Babiše a Chovance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Úvodem se Pečinka vyjádřil k aktuální situaci ohledně mýtného systému. Dnes se na svém jednání vláda bodem mýtného systému nezabývala. ČSSD a KDU-ČSL pouze začátkem týdne kritizovaly návrh Dana Ťoka (ANO) na tříleté prodloužení smlouvy se současným provozovatelem, společností Kapsch. Ťok naopak vyjádření koaličních partnerů považuje za předvolební tah. 

„Jde nejen o neschopnost současného ministra Ťoka, ale i bývalého ministra Prachaře. Ten čas tu stále byl. Byl tu i prostor ustavit ty vztahy. Ale oba ministři si počínají diletantsky. Ministr Ťok je expert na nedodržování usnesení vlády,“ nebral si servítky Pečinka. Nemyslí si však podle svých slov, že by to výměna jednoho ministra spravila. 

Komentátor si následně všímá i nesnášenlivosti mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). „Tato vláda má mimořádně vhodné ekonomické prostředí. V podstatě nemá problémy, nemusí škrtat. Z vnějšku vypadá vše idylicky. Ale uvnitř je obrovské napětí. Někdy se mně zdá, že ty vnitřní vztahy, které ještě neprobublaly na veřejnost, jim neumožní vládnout. Tato vláda je však odsouzena dovládnout. A je odsouzena vládnout zřejmě i po příštích volbách. Opozice zde není silná,“ podotkl Pečinka. 

Řeč přišla i na agenturu Bison & Rose, jež leží v žaludku Andreji Babišovi. „Spolumajitel agentury Bison & Rose Miloš Růžička je jeden z nejschopnějších lidí v oblasti PR. A řadu let pracoval v Agrofertu. Babiš jej pustil do zákoutí svého koncernu. Po jedné neshodě Růžička na vlastní žádost odešel. A to mu Babiš nemůže odpustit. Obzvlášť i proto, že Růžička nyní pracuje právě pro Chovance,“ dodal. Babiš podle Pečinky není velkým politickým hráčem, jde mu jen o byznys. 

„Robert Šlachta je oběť politické krize, která tady vypukla. Mám z více zdrojů ověřeno, že pokud by chtěl pokračovat, tak by dosáhl buď první, nebo druhé nejvyšší funkce. On vsadil na rétoriku Andreje Babiše, který uvedl: Buď reorganizace, nebo my vystupujeme z vlády. Šlachta následně vsadil na politickou kartu,“ sdělil k reorganizaci policie, která byla předmětem koaliční půtky, Pečinka. Vyjádřil se tak i k odchodu Roberta Šlachty z vedení Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu.

Spor o reorganizaci nevznikl podle Pečinky včera ani předevčírem, ale mnohem dříve. „Celý spor byl o tom, aby ÚOOZ bojoval proti mafiím a kartelům a aby se nepletl do ranku protikorupčního útvaru. Oba útvary si však hatily kauzy. Jejich přímý nadřízený, náměstek policejního prezidenta Laube se zeptal, jestli nějaká kauza nevybočuje z té jeho věcné příslušnosti a Šlachta to teď vydává za zasahování, tak si snižuje cenu. Měl by vyvolávat diskusi o svém dalším působení. On teď jen vydírá stát,“ zkritizoval následně Šlachtu Pečinka. 

A samozřejmě že došlo i na prezidentské volby v roce 2018. „Prezident Miloš Zeman obdivuhodně vstal z mrtvých, objíždí kraje. Eventualita, že by nekandidoval, je velmi nízká,“ myslí si Pečinka. Krajské volby v letošním roce podle něj ovlivní právě výše zmíněná reorganizace policie. Podle Pečinkových informací vylepí v současné době Babiš billboardy, na nichž se právě bude odvíjet příběh ohledně reorganizace. „Je to krok vedle. Toto byla největší Babišova porážka, a on ji bude připomínat,“ sdělil Pečinka. 

Kauza Čapí hnízdo podle Pečinky příliš voliče hnutí ANO neovlivňuje. „Je to hnutí protestní, dynamické, neustále měnící své voliče. My o něm víme strašně málo. Je to taková éterická věc a já si nedovedu představit, kam toto hnutí bude směřovat,“ sdělil.

Czexit, to znamená vystoupení České republiky z Evropské unie, není v současné době podle Pečinky aktuální téma. „Politické téma je to, zda chceme migrační kvóty,“ dodal. Hlavním mainstreamovým hlasem je podle názoru Pečinky to, aby se Evropská unie změnila. „A v tomto byl Brexit dobrý,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…