Komentátor Pečinka vyzval strany, aby jednaly s Babišem. Zmínil i Fialu jako premiéra

23.10.2017 14:49

O výsledcích voleb a povolebním vyjednávání pohovořil s moderátorem Pavlem Štruncem na serveru Info.cz komentátor Bohumil Pečinka.

Komentátor Pečinka vyzval strany, aby jednaly s Babišem. Zmínil i Fialu jako premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Volební kyvadlo se vždycky nějak vychyluje. Zvítězily strany, které chtějí ve společnosti spíše autoritativní způsob řízení. Levicoví i pravicoví liberálové, tak reprezentanti jejich stran evidentně prohráli. Ten svět, který bojoval proti regulacím a zákazu, je evidentně na ústupu,“ sdělil úvodem Pečinka. Výsledek však neznamená, že by došlo k takovému vychýlení, jak se původně zdálo.

Video najdete ZDE.

To, že ANO, KSČM a SPD mají jen prostou většinu, považuje za velmi podstatné. Je však zcela jednoznačné, že dochází k odklonu od demokracie a k příklonu k autoritarismu. „Není to ten totalitní stav, ale není to klasická liberální demokracie,“ dodal Pečinka, jenž volby přirovnal k roku 1946.

Následně se Pečinka rozhovořil o možných vládách, kdy nevylučuje ani to, že by mohla vládnout dosavadní koalice. A vyloučen podle něj není ani směr ANO, SPD a KSČM. „Andrej Babiš si přinesl z byznysu specifické formy vyjednávání. Přinesl takovou taktiku cukru a biče,“ sdělil Pečinka s tím, že Babiš je zkrátka nejlepším vyjednavačem od listopadu 1989. Nevylučuje ani variantu, že by se Babiš vzdal premiérského křesla. 

Pečinka pak spekuloval o tom, že prý padly dvě velkorysé nabídky v prostředí lidové strany – Ministerstvo vnitra pro Jiřího Čunka a Ministerstvo zahraničních věcí pro Daniela Hermana. „Bude záležet také na vedení stran, jak budou silné a jak si nechají mluvit do svých nominací,“ sdělil Pečinka.

Pečinka pak vyloučil, že by slyšel, že by ekonom Jan Švejnar měl dostat nějakou ministerskou nabídku. V minulých dnech se totiž sešel s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. „Je to takové jemné pošťouchnoutí Miloši Zemanovi, aby byl schopen naslouchat potřebám. Miloš Zeman také hraje svou hru,“ sdělil Pečinka. Švejnar má být podle jeho slov jakýmsi varováním pro Zemana, že by ANO mohlo postavit svého prezidentského kandidáta. „Prezidentská volba tím výsledkem voleb je povýšena do úplně jiné roviny,“ sdělil v souvislosti se sněmovními volbami Pečinka. Prezidentské volby se podle něj stanou druhým kolem sněmovních voleb.

Následně varoval v souvislosti s tím, že se obává, že se Piráti rozštěpí. „Jde o to, kdo je podchytí, kam se posunou,“ poukázal na možný obdobný osud, jaký postihl Věci veřejné nebo Úsvit. 

„Masový, hromadný vývoj vetovat různé strany vývoje je typicky český,“ poznamenal pak ke stranám, zejména ODS a TOP 09, která se vymezuje proti vládě s Andrejem Babišem. „Jsou okolnosti při vyjednáváních, že někdo je schopen udělat takové ústupky, že nastává úplně nová situace. Nikde není psáno, že by Andrej Babiš nemohl navrhnout křeslo premiéra Petru Fialovi či Pavlu Bělobrádkovi, ale řekne, že bude mít většinu,“ sdělil Pečinka svou úvahu. 

Vyzval tak všechny strany, aby šly na jednání s Andrejem Babišem a na rovinu se s ním bavily. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…