Komentátor Petráček: Pokud odejde Merkelová, postoj Berlína k migraci a kvótám se změní k lepšímu? Čerta k lepšímu, ukazuje Schulz

20.08.2017 8:57

Komentátor Zbyněk Petráček se v Lidových novinách zamyslel nad tím, co se odehrává, když německá volební kampaň rozhoduje o Evropské unii.

Komentátor Petráček: Pokud odejde Merkelová, postoj Berlína k migraci a kvótám se změní k lepšímu? Čerta k lepšímu, ukazuje Schulz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„Sledujeme národní volební kampaň v jedné zemi, která se ale přetahuje o pravidla pro celou Evropskou unii. Řeč je samozřejmě o Německu. Je-li Německo hegemonem EU, což je, volby v něm nemohou EU neovlivnit, to je jasné a zdaleka ne nové,“ poznamenal Petráček.

Následně si všímá názorového střetu kancléřky Angely Merkelové a jejího vyzyvatele Martina Schulze. Ten tvrdí, že chce nově definovat solidaritu v EU. „Že si státy nemohou vybírat, co se jim hodí a nehodí. A že ty, jež odmítají migrační kvóty, za to zaplatí – myšleno doslova v čerpání unijních fondů,“ zmínil Petráček. Merkelová je pak, jak si všímá komentátor, proti. 

„Ne proti solidaritě a kvótám, ale proti jejich vazbě na čerpání unijních fondů. Když už něco zohlednit, tak třeba hospodářskou situaci či nezaměstnanost,“ píše Petráček.

  • Původní text ZDE

Závěrem se pak zamýšlí nad tím, že jde o novinku či nezvyk. „Jak může jeden stát vést volební kampaň o něčem, o čem rozhoduje (hlasuje) celá EU? Ale má to i plusy. Nelze říkat, že německá role není průhledná. Nebo že Unii válcuje Německo jako takové. Kampaň odkrývá dvě alternativy. Alternativu Merkelové, řekněme, přesvědčovací, a alternativu Schulze, řekněme, arogantní,“ zmínil Petráček. A domnívá se, že Alternativa pro Německo už je pasé. 

„I u nás pomalu končí doba, kdy si čeští diskutéři osvojili heslo Merkel muß weg (Merkelová musí pryč). Budilo dojem, že odejde-li kancléřka, postoj Berlína k migraci i kvótám se změní jen k lepšímu. Čerta k lepšímu, ukazuje Schulz,“ uzavřel Petráček s tím, že kancléřka tak získává vstřícnější obraz, což vyjádřil i jeden z diskutérů na serveru iDnes.cz, když řekl, že ona ta Merkelová je vlastně ještě docela normální.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…