Komentátor Petráček se pustil do papeže za jeho slova o strachu a migrantech

30.07.2016 8:59

Nad slovy, které hlava katolické církve pronesla při své návštěvě Polska, se pozastavil v dnešních Lidových novinách jejich komentátor Zbyněk Petráček.

Komentátor Petráček se pustil do papeže za jeho slova o strachu a migrantech
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Papež František tvrdí, že fenomén migrace vyžaduje „překonat strach“. „Nesmíme mít strach říkat pravdu,“ pronesl František už v letadle. „Nebojte se,“ řekl pak z okna paláce v Krakově.

Petráček ale upozorňuje na to, že i ten, kdo je k Polákům hodně kritický, jim neupře spíše pohrdání strachem. „Poláci pohrdali strachem, když v září 1683 zachránili Evropu před Turky u Vídně. Pohrdali strachem při povstáních proti carskému Rusku, při obraně před Němci v září 1939, při odboji vůči nacistům i komunistům. Jako první se dokázali zbavit komunismu ještě před pádem berlínské zdi,“ argumentuje komentátor.

Podle něj je polské zdráhání se přijímat migranty z Blízkého východu spíš než strachem motivováno pestrou historickou zkušeností. „Každý má právo to kritizovat. Ale měl by zároveň vědět, že varovat před strachem národ, který tolikrát v dějinách strachem až sebevražedně pohrdal, není fér,“ uzavírá Petráček své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…