Komentátor Práva: Zeman se k Parlamentu chová jako vlastník k lénu

25.07.2013 11:33

Prezident Miloš Zeman v případě vyslovení nedůvěry Rusnokově vládě požaduje po bývalé trojkoalici notářsky ověřený seznam 101 jmen, aby vůbec uvažoval o tom, že v druhém pokusu pověří sestavením kabinetu Miroslavu Němcovou (ODS). Chová se k Parlamentu jako vlastník k lénu, píše Alexandr Mitrofanov ve svém sloupku v deníku Právo.

Komentátor Práva: Zeman se k Parlamentu chová jako vlastník k lénu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Chování k Parlamentu jako vlastníka k lénu Zemanovi žádná norma nedovoluje," píše Mitrofanov a rozčílení Němcové i dalších představitelů pravicových stran bývalé koalice považuje za logické.

Zeman prý přitom podobnou taktiku nepoužívá poprvé. Stejný trik podle komentátora použil už v roce 1998 vůči tehdejšímu šéfovi US-DEU Janu Rumlovi, když vsadil na to, že neuzavře dohodu s ČSSD a Zeman tak bude moci "s pokrčením ramen říkat: Vyzkoušel jsem to, ale teď už nezbývá než uzavřít opoziční smlouvu s ODS".

Nyní pokud pravice odmítne "poklonit se u vrbiček" vyhověním jeho požadavku, druhý pokus nedostane. A odůvodnění pro nejmenování Sobotky by mohlo znít stejně - nemá potřebné hlasy. Nezbývalo by tedy než nechat vládnout Rusnokův kabinet, který sice neprošel volbami, nemusel shánět žádné hlasy, zato "sestává z lidí, kteří prokázali služby prezidentovi, nebo by jim to nebylo v budoucnu proti srsti", píše Mitrofanov.

Panna orleánská

Komentátor Práva kritizuje Zemana také za to, že ačkoli v inauguračním projevu tvrdil, že nabízí prezidentský úřad jako "neutrální pole pro dialog všech parlamentních stran", jeho činy svědčí o něčem jiném, už tím, že do pozice šéfa tohoto úřadu dosadil předsedu neparlamentní SPOZ Vratislava Mynáře. Ten, jakmile se stal kancléřem, začal prý odstřelovat předsedu parlamentní ČSSD.

"Na rozdíl od SPOZ se soc. dem. minulých voleb do sněmovny a Senátu nejen zúčastnila, ale dokonce je vyhrála. Jestli je to 'neutrální pole pro dialog všech parlamentních stran', pak je prezident Panna orleánská," uzavírá Mitrofanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…