Komentátor Svobodného fóra se pustil do Babiše: Chystá další nákup médií

17.05.2015 15:15

Miliardář a ministr financí Andrej Babiš je spokojen se svou investicí do vydavatelství Mafra. Jeho média (MF Dnes, Lidové noviny) mu totiž nejen vydělávají, ale může skrze ně i útočit na politické protihráče. Situací ohledně mediálního magnáta na české politické scéně se zabýval komentátor Svobodného fóra Vilém Besser.

Komentátor Svobodného fóra se pustil do Babiše: Chystá další nákup médií
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

Ministr financí se už v poslední době ani netají tím, že jsou jeho novináři v nezáviděníhodné situaci, protože se často stávají terčem posměchu kvůli svým častým podlézavým článkům. Babiš se ale zároveň nikdy netajil tím, že podobně jako Miloš Zeman novináře úplně nemusí.

Měl jsem koupit Blesk! Ne, tak to už teď neplatí

Majitel Agrofertu se před časem v jednom z rozhovorů vyjadřoval, že měl místo Mafry koupit vydavatelství Blesku (v té době Ringier Axel Springer, nyní Czech News Center pozn. red.). Nyní si ale nad svou koupí mne ruce. S mediální skupinou Mafra je v zisku a s bulvárním Bleskem má navíc nadstandardní vztahy. „Vlastně tedy vše vyhrál,“ míní Besser.

Babiš se ale netají, že svým zaměstnancům práci rozhodně neulehčil. „Kupoval jsem ty noviny s určitým investičním záměrem. Jen jsem tehdy bohužel nedomyslel, že tak novináře dostanu do blbé pozice,“ řekl Babiš serveru Mediaguru.cz. a dodal, že ti, kteří si založili servery typu antiBabiš, jeho Lidovky vytunelovali.

Své mediální impérium ještě rozšíří

„Andrej Babiš sice tvrdí, že mu média, která vlastní, stačí a že se do dalších nákupů pouštět nehodlá,“ píše ve svém komentáři Besser, ale poukazuje na to, že tento politický oligarcha už spřádá plány na další koupi. „Čím dál častěji se spekuluje o ministrově vstupu do FTV Prima, která jde už dnes Babišovi viditelně na ruku,“ myslí si Besser. Dalším projektem, který prý Babiš chystá, je internetová televize spadající pod slovenské Hospodárské noviny, jež také ovládá. „Od pouhého vydávání bezplatného týdeníku 5plus2 jde o obrovský posun v získávání mediálního vlivu, který Babiš bezvýhradně používá pro své politické a obchodní zájmy,“ poukazuje na závěr komentátor.

  • Původní text ZDE

reklama

autor: jzd

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …