Komentátor: Tím, že Semelovou zavřeme, až rudá zčerná, její myšlení nezměníme

13.12.2014 13:13

Veřejnost podle komentátora Petra Kamberského touží po očistě, ale často se prý společenské problémy snaží řešit trestním zákoníkem. Ve svém komentáři v Lidových novinách dále zdůrazňuje, že i v tom nejlepším případě může právo ztrestat pouze nejviditelnější prohřešky. Nikdy prý ale nezmění myšlení.

Komentátor: Tím, že Semelovou zavřeme, až rudá zčerná, její myšlení nezměníme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní petiční výbor pořádal veřejná slyšení k peticím za kvalitní vzdělávání, za zachování nemocniční sítě a za odstoupení vlády. Účast veřejnosti byla mizivá

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský dnes přišel s titulkem „Marta a Martin“. Ten odkazuje ke dvěma stíháním a dvěma osvobozujícím verdiktům. V prvním případě komunistky Marty Semelové, která se v TV nehorázným způsobem vyjádřila k historickým událostem, jako byla justiční vražda Milady Horákové nebo invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. V druhém případě šlo o korupční kauzu v souvislosti s armádní zakázkou na vozy značky Tatra.

Kamberský však píše o touze společnosti řešit společenský problém trestním zákoníkem. „Nejlépe tím, že dostaneme někoho do tepláků,“ konstatuje.

„Toužíme po očistě, a tak ji hledáme i tam, kde ji najít nemůžeme. Toužíme po změně a všeho nepěkného se chceme zbavit trestáním a zavíráním,“ píše komentátor a dodává, že příliš často se to nestává.

Chyba prý ale není v justici, ale v našich posunutých očekáváních. Očistu podle Kamberského nemůže za politiky udělat trestní právo, které je navíc často dlouhá hra. „Velmi často může 'dojet' na nedostatek důkazů, i když se trestný čin stal,“ dodává autor a upozorňuje, že to vůbec nemusí být případ Martina Bartáka.

Je-li něco eklhaft, nemusí to nutně být trestný čin

Stejný myšlenkový proces, tedy touha po očistě, stojí údajně i za přáním stíhat Martu Semelovou. „Je-li něco eklhaft, nemusí to nutně být ještě přestupek nebo trestný čin. A ještě jinak: Tím, že nakrásně Semelovou zavřeme, až rudá zčerná, na jejích názorech nic nezměníme. Ani na názorech jejích fanoušků,“ upozorňuje autor na smutnou pravdu.

„Marta Semelová je eklhaft, a proto se s ní většina médií nebaví, podobně jako do Lidovek nefotíme pornoherce. Ne všechno, co je eklhaft, je nutné zakazovat zákonem. Ne všechno, co je eklhaft, můžeme trestat pomocí trestního zákoníku,“ uzavírá v LN komentář Kamberský.

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…