Komentátor: Volba vedení ČSSD znamená ústup haškovců. V krajích ale hnutí odporu doutná dál

14.03.2015 11:21

Nad výsledky voleb vedení ČSSD na jejím sjezdu se v sobotní MF Dnes zamýšlí její komentátor Miroslav Korecký. Upozorňuje na to, že tak velkou podporu při volbě předsedy strany, jaké dosáhl včera Bohuslav Sobotka, tedy 85 %, nedosáhl ani jednou během svých čtyř předsednických voleb Miloš Zeman, i když právě on přivedl stranu do vládních salonů.

Komentátor: Volba vedení ČSSD znamená ústup haškovců. V krajích ale hnutí odporu doutná dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znovuzvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přijímá gratulace k obhajobě postu předsedy ČSSD

Výraznou podporu Sobotky vnímá Korecký jako ústup haškovského křídla. Nicméně "hnutí odporu“ prý doutná v rovině krajů, kde si nemalý vliv uchoval jihomoravský hejtman Michal Hašek. "Právě zde by tedy v budoucnu mohla vyrůst silná opozice proti předsedovi,“ domnívá se komentátor.

Podle něj je otázkou, zda tato opozice už na sjezdu nevystrčila drápky, když se v dobrodružství proměnila alespoň volba prvního místopředsedy strany. Možná se ale jen sama strana lekla, aby jí silný předseda nepřerostl přes hlavu.

Možná ale drama s dobrým výsledkem Sobotkovi až tak vadit nemuselo, protože srazilo Chovancovi hřebínek a varovalo ho, aby si snad po sérii úspěchů nezačal myslet na funkci předsedy.

Korecký si všímá i toho, že sám Sobotka se na sjezdu snažil situaci mezi oběma křídly ČSSD nehrotit. Na rozdíl od své písemné zprávy, která možná úmyslně unikla do médií, se ve svých dvou sjezdových projevech ke starým bitvám nevracel. "Nedráždil dokonce ani Zemana, kterého v písemné zprávě označil za škůdce ČSSD: Na sjezdu mu dokonce za zásluhy o partaj poděkoval,“ poukázal komentátor na Sobotkovo kličkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…