Komentátor: Zeman chce být znovu zvolen prezidentem. Prý to dokládají jeho výroky o uprchlících

21.08.2015 13:44

Miloš Zeman bude zřejmě chtít být prezidentem i ve druhém funkčním období. Na základě posledních výroků hlavy státu k tomu v dnešním zamyšlení na názorové straně Mladé fronty Dnes dochází její komentátor Josef Kopecký.

Komentátor: Zeman chce být znovu zvolen prezidentem. Prý to dokládají jeho výroky o uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

„Před pár měsíci naznačoval, že to podruhé zkoušet nebude. Říkal, že prezidentská funkce je něco jako Mount Everest a není důležité, jak dlouho na vrcholu setrváte. Nyní si dává záležet na tom, aby zvyšoval svou popularitu. Z politického Everestu se totiž nikomu moc nechce,“ píše Kopecký.

Údajnou Zemanovu snahu zvyšovat si popularitu dokládá na některých výrocích z poslední doby. „Nikdo vás sem nezval. Když už tady jste, musíte respektovat naše pravidla. Když se vám to nelíbí, běžte pryč.“ Prezident sice tvrdí, že tato jeho slova jsou adresována uprchlíkům, ve skutečnosti jsou ale určena domácím voličům.

Ovčáčkův osobní názor? Dokážu si představit, jak to říká Zeman

„Jsem s vámi, sdílím vaše obavy a je mi jedno, že mě část společenských elit za to kritizuje. Takový je, myslím, přesný výklad toho, co Zeman ve skutečnosti řekl,“ domnívá se Kopecký. Dosud podle něj prý také nebývalo myslitelné, aby mluvčí Jiří Ovčáček „se svolením prezidenta“ na hradní tiskové konferenci prezentoval svůj osobní názor. Ovčáček to ale na poslední tiskovce udělal. Řekl, že výzva vědců k toleranci k uprchlíkům jen „prohlubuje příkop mezi takzvanými elitami a českou společností.“

„Dovedu si i představit, jak to říká Zeman. Ovčáček dobře zná názory muže, pro nějž pracuje. Ale prezident si pro něj dost netypicky zachovává odstup. Kdyby výzva získala podporu veřejnosti, může přece prohlásit, že to byl jen názor mluvčího,“ zkouší odhadnout Kopecký, co za zvláštním Ovčáčkovým výrokem může být.

Samotné Ovčáčkovo prohlášení označil za nesmyslné. „...jak by výzva k toleranci mohla prohlubovat jakýkoli příkop ve společnosti,“ napsal Kopecký.

Zeman prý přes svého mluvčího tímto výrokem cílí na své voličské jádro z venkova. „A to vědce, profesory, vzdělané intelektuály, novináře a další, které lze v širším slova smyslu zahrnout do ‚pražské lumpenkavárny‘, prostě nemiluje,“ podotýká komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…