Komentátor Zvěřina: Lenka Procházková není zárukou solidnosti. V ÚSTRu by ohrožovala dobrou pověst státu

22.04.2017 8:51

Nad tím, že spisovatelka Lenka Procházková ve čtvrtek neuspěla v Senátu jako kandidátka prezidenta Miloše Zemana do rady Ústavu pro studium totalitních režimů, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí jejich komentátor Martin Zvěřina.

Komentátor Zvěřina: Lenka Procházková není zárukou solidnosti. V ÚSTRu by ohrožovala dobrou pověst státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Procházková

V komentáři nazvaném "Dobrá pověst státu" poukázal na to, že senátoři odmítali prezidentské návrhy v případě ústavních soudců, a to i předchozím prezidentům, a z toho důvodu není situace nijak neobvyklá.

Otázkou podle Zvěřiny je, zda mohl a měl tuto kandidátku vůbec Senát schválit. Sporná přitom není ani minulost paní Procházkové (ta je dle Zvěřiny naopak kladem), ani její afinita k levici či sklon spolupracovat prakticky s kýmkoli.

Senátoři dle Zvěřiny brali v potaz i to, že Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) není žádný diskusní klub s nezávazným programem, ale instituce zřízená státem pro nějaký účel a každý, kdo zde má stát reprezentovat, by měl být zárukou solidnosti. Paní Procházková v radě jakékoli instituce slibuje podle Zvěřiny především vyhrocený konflikt. Senátoři hlasující proti tedy odmítali zejména možnost, že by se ÚSTR stal opět tématem mediálních přestřelek.

Nakonec Procházkovou přirovnal k manželce velvyslance Borůvky, která svými příspěvky na sociálních sítích, prezentujícími pikantnosti ze zákulisí ministerstva zahraničních věcí i z osobního života ministra Zaorálka šokovala veřejnost. Procházková by prý podobně ohrožovala dobrou pověst státu, což rozhodně nemůžeme chtít.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…