Komentátor Zvěřina: Lenka Procházková není zárukou solidnosti. V ÚSTRu by ohrožovala dobrou pověst státu

22.04.2017 8:51

Nad tím, že spisovatelka Lenka Procházková ve čtvrtek neuspěla v Senátu jako kandidátka prezidenta Miloše Zemana do rady Ústavu pro studium totalitních režimů, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí jejich komentátor Martin Zvěřina.

Komentátor Zvěřina: Lenka Procházková není zárukou solidnosti. V ÚSTRu by ohrožovala dobrou pověst státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Procházková

V komentáři nazvaném "Dobrá pověst státu" poukázal na to, že senátoři odmítali prezidentské návrhy v případě ústavních soudců, a to i předchozím prezidentům, a z toho důvodu není situace nijak neobvyklá.

Otázkou podle Zvěřiny je, zda mohl a měl tuto kandidátku vůbec Senát schválit. Sporná přitom není ani minulost paní Procházkové (ta je dle Zvěřiny naopak kladem), ani její afinita k levici či sklon spolupracovat prakticky s kýmkoli.

Senátoři dle Zvěřiny brali v potaz i to, že Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) není žádný diskusní klub s nezávazným programem, ale instituce zřízená státem pro nějaký účel a každý, kdo zde má stát reprezentovat, by měl být zárukou solidnosti. Paní Procházková v radě jakékoli instituce slibuje podle Zvěřiny především vyhrocený konflikt. Senátoři hlasující proti tedy odmítali zejména možnost, že by se ÚSTR stal opět tématem mediálních přestřelek.

Nakonec Procházkovou přirovnal k manželce velvyslance Borůvky, která svými příspěvky na sociálních sítích, prezentujícími pikantnosti ze zákulisí ministerstva zahraničních věcí i z osobního života ministra Zaorálka šokovala veřejnost. Procházková by prý podobně ohrožovala dobrou pověst státu, což rozhodně nemůžeme chtít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…