Komentátor k Němcové: V ODS je zrádce. A Kalousku, už neuhraješ nic

20.06.2013 13:14

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka, který je známý dobrým vhledem do situace v ODS, se rozepsal o Miroslavě Němcové jako možné budoucí premiérce. Podle něj je důležité se zeptat, jestli je správnou osobností do současné vyostřené situace.

Komentátor k Němcové: V ODS je zrádce. A Kalousku, už neuhraješ nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Nominaci Němcové nelze vyjmout z kontextu dnešní české politické krize. Nejde totiž o to, jestli by byla vhodnou kandidátkou včera nebo zítra, ale jestli je jí dnes a proč,“ píše Bohumil Pečinka. Jako příklady pak uvádí Edvarda Beneše a Winstona Churchilla. První jmenovaný byl prý jedním z nejlepších evropských ministrů zahraničí, ale během politických krizí selhal. Churchill byl zase zapomenutý politik, jenž by ale vnitřně připraven na válku.

„Miroslava Němcová rozhodně není politik churchillovského založení. Přesto je to ten typ, co by v únoru 1948 na rozdíl od většiny ustrašených demokratických politiků vystoupila a něco by udělala. Alespoň symbolické gesto, ale udělala. Tak to ostatně dokázala v prosinci 1997 (tzv. sarajevský atentát) i během nedávné akce policistů a státních zástupců, kteří vtrhli na Úřad vlády a rozehráli protivládní provokaci proti Petru Nečasovi,“ píše komentátor.

Podle něj chování Němcové kontrastuje s chováním jiných dvou politiků ODS, a to Pavla Blažka a Jiřího Pospíšila. Ministr spravedlnosti Blažek sice ve středu prohlásil, že nechá prošetřit nedávnou policejní razii, ale přitom se v médiích objevila informace, že na jednání poslaneckého klubu ODS někteří poslanci měli naznačit svůj dojem, že Blažek o obří protikorupční razii věděl dopředu a navzdory tomu premiéra neupozornil.

O Blažkově roli spekuluje i Pečinka. „Až sedne prach z nedávných událostí a ukážou se kontury nové situace, bude všem zřejmá jeho podivně dvojznačná role v uplynulých událostech. Je pravděpodobné, že do dějin ODS vstoupí jako něco mezi Jidášem Iškariotským a Pilátem Pontským,“ komentuje.

„Podobně by se dala popsat i pozice exministra Pospíšila,“ dodává. O Pospíšilovi ve středu spekuloval i David Rath v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz – podle něj je dost možné, že Pospíšil odstranil Petra Nečase z pozice premiéra a předsedy strany.

„Na rozdíl od nich Němcová některé momenty nedávné krize nejen dobře popsala, ale byla se jim schopna postavit, čímž riskovala celou politickou kariéru. Kdo totiž ještě minulý týden tušil, že za zásahem 400 lidí v kuklách budou v podstatě operetní důvody, za nimiž se skrývá tvrdý boj o přerozdělení pravomocí v rámci státní moci?“ chválí Němcovou Pečinka.

A dodává i vzkaz pro 1. místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten si totiž postěžoval, že výběrem Němcové se zkomplikuje otázka, kdo bude novým šéfem sněmovny. A navrhl, aby sněmovna nejdříve zvolila nového šéfa, tím si koalice vyzkoušela svou sílu a až poté hlasovala o vyslovení důvěry nové vládě Miroslavy Němcové. Vzhledem k tomu, že volba předsedy sněmovny je tajná, by šlo o značně náročnou podmínku, která by mohla zhatit cestu Němcové do Strakovy akademie.

„Je to takové už to typické lidovecké kroucení ve stylu a co z toho budu mít já, popřípadě, jen aby někdo nevyrostl kolem mě,“ míní na Kalouskovu adresu Pečinka. „Stále jen chytračí, tentokrát v dresu TOP 09 a s nadějí, že lze na všem získat politické body. Nelze,“ píše Pečinka jasně.

"Faktický předseda 'topky' už drobnými politickými kšefty neuhraje nic. Navíc, minutu po trestním obvinění expremiéra Nečase je na řadě on sám. Od minulého týdne se tady skutečně nehraje o krátkodechý úspěch jedné strany, ale tvář politického systému jako takového," uzavírá nakonec komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…