Komentátor nelichotivě otituloval Válkovou a píše, co může zapříčinit její pád

19.06.2014 9:27

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) je ministryní rozvratu, která ukázala neschopnost zacházet se svěřenou mocí. Alespoň takto ji ve svém komentáři tituluje novinář a publicista Jiří Leschtina na stránkách internetové verze časopisu Respekt a píše, co by mohlo vést k jejímu pádu.

Komentátor nelichotivě otituloval Válkovou a píše, co může zapříčinit její pád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Podle komentátora Jiřího Leschtiny se Helena Válková jeví čím dál víc jako „nevyzpytatelná ministryně, která během tří měsíců stačila přivést svůj rezort k rozvratu".

Ačkoli je postup jejího exnáměstka Pavla Šterna neobhajitelný a ukázalo se, že nepřišel na policii s ničím závažnějším než s tím, že ho Válková nutí k poskytnutí údajů, na něž má coby ministryně právo, důležitější je nakonec podle komentátora něco jiného. A sice, co všechno se dozvídáme o pozadí justice.

„Na veřejnost se dostalo, že již minimálně pět let Bezpečnostní informační služba informuje vládu o napojení některých soudců na organizovaný zločin, o jejich manipulacích s konkursy, jimž padají za oběť běžní občané i podnikatelé. Ale žádná z vlád s tím nic neudělala, ačkoliv zejména na krajských soudech v Praze a Ústí nad Labem dosáhlo podle BIS propojení justice a zločinců mafiánských rozměrů," píše Leschtina.

Situace podle něj vyžaduje akutní zásah, po kterém by následovala dlouhodobější legislativní léčba. K okamžitým opatřením by podle něj mělo patřit i dosazení takových předsedů obou krajských soudů, kteří „nepocházejí z místní líhně". Jen ti prý mohou vystartovat proti justiční mafii.

Válková chce prý prolomit Ústavou danou bariéru mezi výkonnou a justiční mocí

Z tohoto hlediska považuje autor komentáře za nepochopitelné, proč ministryně váhá s návrhem na jmenování mělnického soudce Jana Veselého předsedou ústeckého krajského soudu a vede proti němu psychologickou válku, ačkoli popírá, že právě jeho zvolení ministerskou komisí bylo jednou z příčin sporu s Hanou Marvanovou.

Tuto nečinnost dává Leschtina do kontrastu s horlivostí, s níž se Válková dožaduje přístupu k běžícím případům. Její vysvětlení ho pak udivuje lehkomyslností, s níž chce prý prolomit bariéry mezi výkonnou a justiční mocí, které zajišťuje Ústava.

„Akademička Válková v čele spravedlnosti zatím hlavně ukázala neschopnost zacházet se svěřenou mocí. Z toho mohou těžit zájmové skupiny, na něž sedí přízvisko justiční mafie. Nejde o to, že by sama Válková pracovala přímo v jejich prospěch. Spíš není schopná vytáhnout proti nim, jít jim účinným způsobem po krku. Na to měla mít ostřílenou bojovnici Marvanovou. Tím, že se jí zbavila, možná se ocitla sama proti silám, které ji buď ovládnou, nebo přivedou k pádu," uzavřel svůj komentář Leschtina na stránkách Respekt.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…