Komentátor o hašteření nad sankcemi: Když jediná raketa zasáhne konvoj...

16.08.2014 11:44

Sankce uvalené Ruskem na dovoz potravinářského zboží ze zemí EU lze poměrně snadno obejít tím, že se toto zboží doveze do Běloruska nebo Kazachstánu. A protože mezi těmito státy a Ruskem vzhledem k existující celní unii nejsou žádné kontroly, nic už nebrání k převozu tohoto zboží na ruský trh.

Komentátor o hašteření nad sankcemi:  Když jediná raketa zasáhne konvoj...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

V sobotní Mladé frontě Dnes na to upozorňuje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. K reexportu zboží z EU do Ruska tak může dojít přesto, že Vladimir Putin s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem a jeho kazašským kolegou Nursultanem Nazarbajevem své potravinové sankce projednal. „A především Lukašenko mu slíbil, že jeho země s kontrolou pomůže. Těžko se však dá předpokládat, že oba formálně spřátelení prezidenti se budou ochotni přetrhnout a zabránit výměně etiket za domácí – obchod je přece obchod a oba celněunijní prezidenti jsou si jistě vědomi, že přes zjevné obchodní výhody v ekonomických kontaktech s Ruskem nejde Putinovi primárně o usnadnění vzájemného obchodu, nýbrž aspoň o částečnou obnovu ruského impéria,“ uvedl Dvořák.

Na své spojence se Putin spolehnout nemůže. Zato mezi státy EU...

Za mírně tragikomické pokládá zjištění, že zatímco na své spojence se Putin příliš spolehnout nemůže, vynořili se potenciální spojenci mezi státy EU. V tomto ohledu zmiňuje Slovensko a Maďarsko. Slovenský premiér dost nesmlouvavě kritizoval ukrajinské sankce proti Rusku. Maďarský předseda vlády se vyslovil pro zmírnění protiruských sankcí EU.

Jejich vyjádření Dvořák přirovnal ke kramářskému hašteření, které je ale vyloženou selankou ve srovnání s tím, co vše ještě může ukrajinská krize přinést. Pořád totiž musíme uvažovat o tom, co by se stalo, kdyby jediný z 280 ruských humanitárních kamionů na ukrajinském území trefila raketa. Moskva by takovou raketu okamžitě označila za ukrajinskou. „To bychom pak na handrkování o sankce mohli zapomenout, protože by všem vyvstaly starosti mnohem osudovější,“ uzavřel své zamyšlení Libor Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…