Komentátor píše o zápasu Sobotky se Zemanem. Může si za něj prý sám

06.01.2014 13:52

Podle Bohumila Doležala bojuje Bohuslav Sobotka s Milošem Zemanem už od druhého kola prezidentských voleb. Nyní se nachází v pozici, kdy mu prezident musí schválit jím navrhované ministry. Do této situace se ale prý dostal už dřívějšími ústupky.

Komentátor píše o zápasu Sobotky se Zemanem. Může si za něj prý sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Bohuslav Sobotka stojí před úkolem jako z pohádky. Má, nejsa dosud premiérem, představit svou vládu prezidentu Zemanovi k předběžnému odsouhlasení. Pokud se prezidentovi zachce, změní pak jeho statut z premiéra virtuálního v premiéra skutečného. Na tyto vidle si pan Sobotka naběhl s poměrně velkým rozběhem,“ píše na webu Reflex.cz komentátor Bohumil Doležal.

Bohuslav Sobotka se tak dostal do nezáviděníhodné situace. „Pokud se pan Sobotka rozhodne prezidentovi předem ustoupit, bude to pro něj zjevná porážka a navíc jen podpoří prezidentův neukojitelný mocenský apetit. Právníkova rada je ovšem poněkud opožděná, Sobotka už mezitím Zemanovi vlastně ustoupil tím, že nenavrhl do funkce ministra Vladimíra Špidlu,“ vysvětluje pozadí „zápasu“ komentátor a chartista.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Podle něj není pozice Sobotky překvapením. „Už loni v druhém kole prezidentské volby panu Sobotkovi nezbylo než postavit se do čela podpory pro kandidáta, o němž předem věděl, že se na funkci nejen absolutně nehodí, ale navíc mu ještě půjde nemilosrdně po krku,“ připomíná. Podobně pak Sobotka postupoval i ve věci důvěry Rusnokově vládě.

„Čelit prezidentově ofenzívě může jen vládní koalice jako jeden muž. Jak to ale dokáže pan Sobotka s Bělobrádkem po pravici a Babišem po levici? Premiér in spe se dostal do této situace vlastním přičiněním. Je zároveň její obětí i spolutvůrcem,“ uzavírá Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…