Komentátor řeší líbivá slova Sobotky: Latentní rasismus, zlepšíme, nezdražíme...

11.02.2014 10:50

Návrh programového prohlášení vlády Bohuslava Sobotky je stručný a podle mnohých ne zcela konkrétní. Karel Steigerwald ve svém komentáři v MF Dnes poukazuje na výběr slov a nových pojmů, jako například „latentní rasismus“ či „vyřešení problému Temelín“. Podle komentátora jde o mlžení, které neříká, jestli se Temelín zboří, nebo dostaví.

Komentátor řeší líbivá slova Sobotky: Latentní rasismus, zlepšíme, nezdražíme...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s Jiřím Dienstbierem

Vláda Bohuslava Sobotky do programového prohlášení zahrnula své priority, mezi které patří nezdražování elektřiny, řešení Temelína, zamezení rušení poboček pošt či boj s latentním rasismem. „Nosnou silou těchto priorit je sdělení, co nebude a co se zruší. Co bude místo toho, říká Sobotka hezky a krásnými slovy. Nejkrásnější je `vyřešení problému Temelín` nebo `boj s latentním rasismem`,“ píše Steigerwald a pokračuje.

„Taková slova jako `latentní rasismus` hrají v politice důležitou roli. Jsou nová, tím zaujmou a nic neznamenají, čímž zaujmou také. Problém společnosti je narůstání rasismu obyčejného, s nímž si vlády po léta neví rady. Tak se chytnou nového pojmu `latentní rasismus` a budou ho řešit, časovat i skloňovat. Budou z toho hezké dotované a neužitečné studie,“ míní Steigerwald.

Komentátor pak v MF Dnes chválí nového premiéra. „Sobotka dobře pochopil, že politika je z rozhodující části jen lákavá magie slov. U Temelína je nejdůležitější slovo `vyřešit`. Zní optimisticky, vzbuzuje naději, ale znamenat může rozvoj i zboření Temelína,“ vyjasňuje komentátor a uvádí další příklad. „Stejnou cenu má plán `zlepšit postavení ČR v Evropě`. Ještě nikdy se žádná vláda nezavázala postavení republiky v EU zhoršit,“ upozorňuje Steigerwald.

„Sobotka dobře ví, že lehká slova mají lidé rádi, kdežto složité rozplétání problému nikoho nebaví. Později se vždy může prohlásit, jak už to ČSSD několikrát řekla: Nebyly zdroje,“ píše Steigerwald a uvádí další příklady z priorit vlády, které jsou popsány obdobným jazykem.

Hledání miliard bude nejnapínavější

„K Sobotkově nabídce se během týdne přidají obě koaliční strany a jakýmsi šamanským průnikem vznikne vládní prohlášení. Pokud se udrží v této rovině, máme se na co těšit. Babišova strana možná i dodá, jak se celá ta mlhovina zaplatí bez zvýšení daní. Hledání miliard bude asi to nejnapínavější,“ myslí si Karel Steigerwald a dodává, že se na nás chystá programová mlhovina. „V problematice krásných slov, která kryjí drsné války dočasných pánů, se tedy nic nelepší,“ uzavřel svůj komentář v MF Dnes Karel Steigerwald.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…