Komentátor se pozastavil nad tím, co ve svém projevu pronesl Macron a co prohlásil jen o dva týdny dříve Juncker

29.09.2017 9:13

Komentátor Jan Macháček se v Lidových novinách zamyslel nad tím, zda francouzský prezident Emmanuel Macron najde spojence pro svou vizi Evropy. Macron ji představil tento týden v úterý francouzskému publiku na Sorbonně.

Komentátor se pozastavil nad tím, co ve svém projevu pronesl Macron a co prohlásil jen o dva týdny dříve Juncker
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

„Macron v narážce na obecné skuhrání na EU řekl: ‚My jsme Brusel.‘ To je sice staré rčení eurooptimistů, žádný politik v Macronově postavení to ale dosud neřekl. Vzhledem k tomu, že nedávné francouzské volby představovaly souboj o Evropu, musel Macron s nějakou grandiózní vizí logicky přijít, jinak by jeho eurooptimismus neměl podstatu,“ podotkl úvodem svého komentáře Macháček.

Jak dodal vzápětí, Macron ve svém projevu vzhledem k oslabení kancléřky po parlamentních německých volbách vyškrtal nepopulární maximalistické představy o finanční integraci eurozóny. „Rozpočet pro eurozónu a evropského ministra financí Macron jen zmínil a nerozvedl. Zkrátka – méně provokativní slovník, zdrženlivé tóny v oblastech citlivých pro Berlín,“ řekl Macháček.

Komentátor si dále všímá Macronova gejzíru nápadů v oblasti technologií, inovací, bezpečnosti či vzdělávání. 

„Podstatné je, že Emmanuel Macron přichází s úplně jinou a zcela protichůdnou vizí Evropy, než jakou před čtrnácti dny představil v projevu o stavu Unie předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten bránil vizi zachování jednotné EU (euro má být měna pro všechny, Schengen má být pro všechny apod.), odmítl rozpočet a parlament pro eurozónu a odmítl vizi vícerychlostní Evropy. Juncker chce pomoci těm, kdo zaostávají, aby se dostali do eurozóny. Macron na nikoho čekat nechce, více integrovat se mají ti, kdo chtějí a jsou na to připraveni,“ sdělil Macháček s tím, že Junckerova vize byla v zásadě federalistická, kdežto ta Macronova je ze státoprávního pohledu dort pejska s kočičkou.

„Historie teprve rozhodne, jestli toto byl projev, který v Evropě něco zásadního změnil a nastartoval. Zatím to vůbec jasné není. Problém není jen Německo, problém nejsme jen my ‚zaostalci‘ z Východu. Lze si stěží představit, že tyto nápady vzbudí nadšení v Nizozemsku, Dánsku, Finsku a podobně. Evropské státy budou společně přispívat spíše jen na to, co jim bude připadat naprosto nezbytné,“ uzavřel Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…